Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Byggnadsvårdsmässa

utomhus i solen bord med produkter och folk som pratar med varandra. I bakgrunden träd och ett gult hus

Nyfiken på hantverkare, producenter och leverantörer av traditionella material och metoder? Missa inte att besöka byggnadsvårdsmässan under Reko på Nääs!

På vår byggnadsvårdsmässa kan ni träffa kakelmakare, fönsterrenoverare, målare, färgfabrikanter, bygghantverkare, isoleringsföretag och många fler. Byggnadsvårdsmässan hittar du utanför Källnääs. Nedan följer en lista på utställarna och vad de planerar att visa under dagen. Kontaktuppgifter hittas i länken till deras sidor i Hantverksregistret.

Utställare

Av Jord AB

Av jord vill bidra till en bättre naturmiljö och en hälsosammare och vackrare boendemiljö genom att visa att det både är lätt och roligt att blanda sin egen äggoljetempera – en giftfri målarfärg till väggar, snickerier, tak och golv. Äggoljetemperan blandas när det är dags av Färg i påse, vatten, ägg och linolja. Inget mer.

Under Reko på Nääs håller Milis Ivarsson föredrag kl 10.00-10.40 i Vänhem. Efter föredraget stannar hon kvar en stund och svarar på frågor. Därefter finns Milis vid sin monter i utställningshallen i Källnääs fram till ca 13.00.

Länkar Av Jord:

Länk till Av Jords webb

Länk till sidan med föredragsschema

Andreas Träfiber 

Vi isolerar byggnader med miljövänliga material, i första hand ren träfibermassa från Svenska Termoträ AB. Ur ljudsynpunkt är materialet fantastiskt och självklart är det också mycket bra ur energi- och miljösynpunkt. Arbete utförs hos kunder inom rimligt avstånd från Landvetter. 

Exempel på isoleringsarbeten:

 • Tak och vindar
 • Väggar
 • Bjälklag/trossbotten

Under Byggnadsvårdsmässan på Reko visar Andreas upp träfiberisolering (lösullsisolering) från Svenska Termoträ AB. Andreas Träfiber drivs genom Bonthrop AB.

Länkar till Andreas Träfiber:

Länk till trafiber.se

Dacapo Mariestad - utbildningar inom fönsterhantverk och kulturmålare

Att jobba med fönsterrenoveringar och fönsterhantverk ligger helt rätt i tiden. Intresset för att återanvända och spara byggnadsdelar som fönster och dörrar börjar äntligen få fäste i byggbranschen. Jag har jobbat 25 år med fönsterhantverk och har det sista året fått förfrågningar från en helt ny typ av kunder som fastighetsbolag och större byggbolag. säger Mats Lindström, Husögat AB.

Intresset för byggnadsvård, hållbart byggande och naturliga materiel och färger ökar och därmed också behovet av kunniga och engagerade hantverkare, säger Mija Maria Målare.

Under byggnadsvårdsmässan träffar du studenter från båda utbildningarna - dom visar och berättar om sina hantverk och sina nya företag. Läraren och fönsterhantverkaren Mats Lindström är med under dagen och pratar på tema Fönster, energi och cirkulär ekonomi kl 15.00 i Röda rummet. 

 • Fönsterhantverkare: visar hur du skär glas, renoverar fönster och vilka verktyg som är lämpliga.
 • Kulturmålare: visar olika dekorationstekniker och hur olika färgtyper blandas.  

Länkar om Dacapo Mariestad:

Länk till information om fönsterhantverksutbildningen

Länk till information om kulturmåleriutbildningen

Länk till Reko på Nääs föredragsprogram

Eko Ulf

Eko Ulf, eller Lerulf som Ulf Henningsson också kallas, är kunnig i alla typer av lerbyggnation såsom halmhusbygge, lerklining, lättlera, pisé, mackelering, lergolv och lergolv i våtrum. Läs mer om de olika teknikerna på Eko Ulfs webbsida via länken nedan.

Under Reko på Nääs träffar ni Ulf i Slöjdstationen där han visar och låter er prova på att jobba med lerbruk och olika tekniker att mura och putsa med lera.

Länk till Eko Ulfs web

Länk till Eko Ulfs sida på hantverksregistret

Fräcka fönster i Göteborg AB

Traditionell fönsterrenovering med moderna knep. Fräcka fönster ställer ut ett fönster som visar vårt sätt att renovera. Från renoveringsbehov, stegvis fram till färdig produkt.

Länk till Fräcka fönsters webbsida

Hjobergs kakelmakeri

Ett småskaligt kakelmakeri som tillverkar handslaget kakel i lergods. Fokusområden: mönster- och hantverkstradition och hållbarhet.

Under Reko ställer vi ut handslaget kakel som vi tillverkat i olika hantverkstekniker. Under dagen visar vi hur vi slår vårt kakel och berättar om processen: Från lera till kakel.

Länkar om Hjobergs kakelmakeri:

Länk till Hjobergs kakelmakeris webbsida

Länk till Hjobergs på Hantverksregistret

Länk till Hjobergs kakelmakeri på Instagram

Hållbara hus i Västra Götaland

Hållbara Hus är en företagsförening i Västsverige för hantverkare, materialleverantörer och konsulter inom byggnadsvård och ekologiskt byggande. Medlemmarna arbetar med både nya och gamla hus.

Under Reko presenterar medlemmar företagsföreningen och dess verksamhet. 

Länkar om Hållbara hus:

Länk till webbsidan hallbarahem.se

Länk till information om Hållbara hus på vår webb

Isoleringsbutiken.se

Isoleringsbutiken.se erbjuder förstklassig, klimatsmart isolering från ledande tillverkare. Naturlig isolering för hållbara hus!

Under Reko och Byggnadsvårdsmässan visar Isoleringsbutiken upp följande produkter:

 • naturfiberbaserad isolering av trä, papper, lin och fårull.
 • markisolering som perlit och skumglas. 

Länkar Isoleringsbutiken:

Länk till isoleringsbutiken.se

Länk till Isoleringsbutiken på Hantverksregistret

Kustens Byggnadsvård AB

Arbetar övervägande med äldre fastigheter och gör in- och utvändigt måleri. Mestadels linoljemålning, fasader och fönsterhantverk. Byggnadsminnen, landshövdingehus, sekelskifteshus mm.

Roger Karlsson har över tio års erfarenhet av linoljemåleri, 25 år av fönsterhantverk och närmare 35 år av övrigt måleri. Sedan 2021 i Kustens Byggnadsvård AB, efter tidigare verksamhet i enskilda firman Hedens Måleri, Roger Karlsson Produktion. Företaget har kompetens i äldre målerihantverk, linoljemålning och fönsterhantverk, vilket är den främsta sysselsättningen.

Under Reko på Nääs håller Roger Karlsson ett föredrag kl 12-12.45. Ämnet är träfasader i dåligt skick och hur man kan gå till väga för att renovera dom.

Länkar om Kustens Byggnadsvård:

Länk till Kustens Byggnadsvård/Hedens måleri på Hantverksregistret

LGB Timmerhus AB

Tillverkare av golv, paneler, lister mm - allt i kärnfuru eller gran. Under Reko och Byggnadsvårdsmässan ställer vi ut följande produkter:

 • Trägolv, parallell- och kilhyvlade och dimensioner: 21-68x87-400
 • Paneler inne: dimensioner 16-45x85-60-400 mm fukthalt understigande 10%
 • Paneler ute, kil och parallella: dimensioner 21-45x100-400
 • Listverk (kopierade gamla profiler)
 • Reservdelar trä i olika dimensioner från 25x25 till 300x300

Länkar om LGB Timmerhus:

Länk till LGB Timmerhus webbsida

Länk till sidan i Hantverksregistret

Matskogen

Matskogen jobbar för att öka lokal självförsörjning, som ett viktigt steg mot en regenerativt samhälle. Det sker bland annat genom:

 • Egen produktion och försäljning av mycelpluggar för svampodling på stockar och stubbar. 
 • Kurser kring permakultur som: 
  Svampodling, Kompostering och tillverkning av Biokol. 
 • Trädgårdstjänster: Planering, anläggning och underhåll av framtidens trädgårdar (utgår från Alingsås).

Under Reko på Nääs visar och säljer Matskogen sina mycelpluggar och färdiginokulerade stockar. Har ni tur kan det också gå att köpa färdig svamp.

Länk till Matskogens web

MijaMaria Målare

Jag driver mitt egna företag MijaMaria Målare och arbetar med traditionellt byggnadsmåleri.

Den traditionella målaren hade fler arbetsuppgifter än dagens målare. Allt från lerklining till oljeförgyllning och pappspänning. Naturligtvis gör jag "vanliga" måleriarbeten också som t. ex. tapetsering.

Att arbeta med de "gamla" färgtyperna kräver stor materialkännedom av målaren. Det är inte bara att öppna en burk och måla. Man måste ta hänsyn till bland annat underlag, temperatur, luftfuktighet, verktyg och inte minst målarens kompetens och sinnelag för dagen för att nå ett gott resultat. 

Under Byggnadsvårdsmässan på Reko visar MijaMaria Målare putsning av tadelakt. 

Om Tadelakt:

Tadelakt är en marockansk kalkputs. Den bearbetas under tiden den torkar och blir därför helt slät, blank och fantastiskt vacker. När putsen är torr poleras olivsåpa in och ytan blir därmed vattentät. Putsen är vit men kan pigmenteras med mineraliska pigment.

Den används i badrum, på spiskomplex, bänkytor mm i länderna runt medelhavet. I Sverige är det förhållandevis nytt med tadelakt.  

Länkar till MijaMaria Målare:

Länk till MijaMaria Målares webbsida

Länk till MijaMarias sida på hantverksregistret

Målarkalk AB

Vi vill erbjuda de bästa produkterna, kunskapen och förutsättningarn för att bevara den svenska byggnadskulturen. Samtidigt vill vi vara ett alternativ vid nyproduktion och erbjuda trygga genuina byggmaterial för det moderna byggandet.

I byggnadsvårdsmässan visar vi våra olika lerbruk och traditionellt vedbrända kalkprodukter.

Länkar till Målarkalk AB:

Länk till Målarkalks webbsida

Länk till deras sida på Hantverksregistret

Oxbratt - allt inom byggnation

Jag har ett stort intresse för svensk byggnadskultur och gamla hus/byggnader. Jag arbetar ofta och helst med naturmaterial som andas såsom linisolering/hampa, lindrev, linoljefärg, trätjära och återanvänder gamla gedigna material som exempelvis tegelpannor och sågat timmer. 

Under Byggnadsvårdsmässan: 

Jag visar upp den rena naturliga råvarans plats i människans vardag, där jag anser att den skall vara, ständigt närvarande. Den långfibriga hampans vidunderliga egenskaper kommer att vara i fokus. 

 • En modell visar ett snitt i en konventionell regelstomme, där det går att se alla lager av material.
 • Hampa som isolering i vägg: Prova på att själv piska upp hampan till rätt densitet.

Länkar till Oxbratt - allt inom byggnation:

Länk till oxbratt.se

Länk till Oxbratts sida i Hantverksregistret

Pelles snickeri & Bygghantverk

Pelles snickeri & bygghantverk är ett företag med inriktning på äldre hantverk, både i nyuppförande och renovering. Utför arbeten som till exempel fönsterrenovering, trälagningar, fasad- och takbyten samt varsam renovering. Men även tillbyggnader med höga krav på att det nya skall fungera ihop med det gamla.

Under Byggnadsvårdsmässan på Reko:

Presenterar företaget och vad jag arbetar med: det mesta som har med gamla hus att göra. Bland annat visar jag upp hantverket och olika metoder samt bilder från jobb. Fråga mig gärna om ditt gamla hus!

Länkar om Pelles snickeri & Bygghantverk:

Länk till webbsidan

Länk till Pelles i Hantverksregistret

Senast uppdaterad: 2023-02-14 10:11