Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Smedjan och dess utrustning

En gammal brukssmedja
Fotograf: Ian Schemper

För enklare arbeten är en gasolugn eller fältässja på tomten eller i ett öppet garage fullt tillräckligt. Förutsatt att bankandet inte stör grannarna. Det som behövs för att komma igång är ett städ, en hammare, ett par tänger, ett avskrot och en plåthink. 

Satsa på en relativt lätt hammare ca900-1000g. En bra all round-tång med så kallad vargkäft, den kan greppa det allra mesta, komplettera den med en mindre tång med bra nyp för de mindre föremålen. Skaffa smidestänger eller åtminstone tänger som är raka från skaft till huvud och använd inte exempelvis en polygrip då den krökta formen gör det svårt att hantera. 

Ett avskrot är ett vasst verktyg du sätter i städet och använder för att kapa, "skrota av" varma ämnen. Som substitut kan du använda en huggmejsel eller kyla ämnet och kapa med såg eller vinkelslip. 

Städ kan vara svåra och dyra att få tag på. För hobbynivå går det bra att smida mot en bit järnvägsräls, kraftig T-balk eller en tillräckligt stor stålbit. 

Skruvstycke är väldigt bra att dels fästa verktyg i om du saknar ett städ med hål, men också för att fästa ämnen i när du ska vrida eller böja dem.

Senast uppdaterad: 2019-04-18 13:13