Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Damast och Mönstervällning

Damaskusstål bygger på en teknik där de framställde stålet i förseglade smältdeglar och jämfört med blästugnens fälljärn fick de ett slaggfritt stål av jämn kvalitet, så kallat woots. Tekniken utvecklades i Indien under järnåldern och stålet spreds som populär handelsvara ända till Skandinavien. Även om teknikerna för damaskusstål och mönstervällt stål är helt olika har resultatet likheter.

Hur många lager stål kan man göra?

Exempelvis blir sju hopvällda bitar av växelvis järn och stål ett solitt ämne bestående av sju lager. Genom att räcka ut ämnet till dubbla längden, vika det på mitten och välla samman igen dubblas antalet lager. Genom att upprepa proceduren ökas antalet lager från 7 till 14 till 28, 56, 112 och där någonstans blir lagren så tunna att vi inte längre kan se något mönster. Vik två gånger till och vi har 896 lager, en vällning till ger 1792. Men de siffrorna blir inget annat än kuriosa. Historiskt har smeden fått välla stålet likt bagaren knådar sin deg, ett flertal gånger tills kvaliteten i materialet är jämnt fördelat. Idag har vi så jämnt och bra stål att det inte behövs.

Senast uppdaterad: 2019-04-18 10:22