Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

3 Mervärden av att sakta ner

Ett äldre par står framför sitt trähus
Fotograf: Johanna Molin

När Siv och Lars Larson tog över Lydde gård i Kinna såg husen risiga ut. Gården hade stått tom ett tag. Bland annat fick de ta tag i dränering och byte av el- och vattenledningar.

- Men husen såg värre ut än vad de egentligen var. Fasader och fönster kunde bevaras. Allt som behövdes på utsidan var skrapning och målning, säger Lars.

Totalt sett tog det fem år innan pensionatet kunde öppnas. Men Lars och Siv tyckte inte att tiden var ett problem.

- Det finns inga fördelar med att ha bråttom. Man hinner hitta på nya lösningar under resans gång. Till exempel fick vi lust att själva tillverka lister till tak och golv av spillvirke. Det var roligt. Vad vi än gjorde så blev det bättre än vad det var innan.

Regn och lera en del av huset

Parets tankar om hållbarhet och hög kvalitet innebar att de satsade på klimatsmarta lösningar.

Som att regnvattnet samlas in från taken för tvättmaskiner och toalettspolning. Solfångare värmer duschvattnet. Dessutom valde paret bort gipsskivor och klädde innerväggarna med lera, tagen i den egna trädgården.

- Hade vi valt gipsskivor hade väggar behöver riktas, då hade det blivit dött. Lerklinade väggar ger ett behagligt klimat, och inget eko inomhus. Och lera funkar som brandskydd!

"Det finns inga fördelar med att ha bråttom. Man hinner hitta på nya lösningar under resans gång."

 

Grönaste husen är de som redan finns

I Norge och USA har forskare jämfört äldre hus med nybyggda, när det gäller klimatpåverkan.

Hur lång tid det tar att kompensera för utsläpp av växthusgaser beror på klimatet där huset byggs, vilket sorts byggnad det är och vilka byggnadsmaterial man använder.

Men studierna visar att hus som redan finns nästan alltid är grönast. Trots att nya byggnader är mer energisnåla när det gäller uppvärmning.

Här finner du mer läsning om gröna hus! 

⇐ GÅ TILL FÖRRA SIDAN

GÅ TILL NÄSTA SIDA ⇒

Senast uppdaterad: 2020-06-22 14:16