Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tälj för köket 27/10

En cirkel av täljda skedar och andra köksredskap

Här är kursen för dig som länge velat tälja en sked. Eller är du mer sugen på en stekspade eller salladsbestick? Under kursen lär du dig olika täljgrepp både för yxa, kniv och skedkniv.

Vi utgår från en trädstam så får du med dig hela processen ända fram till det färdiga resultatet. Om du är van med kniv och yxa kommer det säkert finnas tid till att även ge sig på en liten dekoration.
Glöm inte rensa ut i kökslådan innan du kommer hit så att dina fina nya alster får plats.

I kursen ingår en täljkniv som du behåller, samt täljmaterial och fika. Övriga verktyg som såg, yxa och skedkniv finns att låna, men ta gärna med dina egna verktyg om du har.

För vem?
För alla som gillar att tälja.

Detta är i utgångspunkt en vuxenkurs. Barn under 15 år är mycket välkomna men får endast medverka i vuxet sällskap. I kursen används vassa verktyg. Den vuxna ansvarar för att barnet tar till sig instruktionerna och hanterar verktygen på ett respektfullt sätt. Vi har dock specialanpassade barnknivar som kan lånas under kursen. Har du frågor kring om ditt barn kan vara med kan du alltid ta kontakt.

Platsen
Mellan ekarna på Seminariekullen på Nääs, där Otto Salomon föreläste om slöjd förra sekelskiftet, sätter vi upp vårt stora mysiga tält. Beroende på väder kan vi välja att sitta ute runt brasan eller inne i tältet. I huset intill pågår andra slöjdkurser samtidigt och där finns toaletter.

Kursledare

Tobias Sloth Hansen fick sin första täljkniv i treårspresent och täljde sin första sked som 10-åring. Sedan dess har passionen för slöjd varit en central del av hans liv. Tobias kommer ursprungligen från Danmark, men hans brinnande intresse för naturen tog honom till Norge, där han ägnade fyra år åt att studera friluftsliv, pedagogik och naturvägledning.

Nu är Tobias bosatt i Partille i Sverige och driver företaget Naturtid, där han i dag livnärar sig på att dela med sig av sin entusiasm för naturen och inte minst hantverket. Tobias strävar efter att genom slöjden skapa kontakt till naturen och sprida kunskap och medvetenhet kring de kontemplativa och terapeutiska effekterna av att skapa med händerna.

Fika och lunch

Fika i form av kaffe och enkel tilltugg ingår. Medtag egen matsäck så du klarar dig under dagen.

Tag med 

Vi sitter still en del så ta med varma kläder efter väder, hellre lite för mycket än lite för lite.
Som nämnts får du gärna ta med egna verktyg om du har och vill. Samt något att äta och dricka. 

Att tänka på

Ibland tar det tid att hitta rätt så kom i god tid innan kursen startar. Ta hellre en promenad längs sjön än riskera att kursledare och övriga deltagare tvingas vänta.

Parkering finns nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och kursplatsen. Betalning i automat eller via app. Pengarna går till att bevara byggnaderna på området.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 27 april 2024
Tid: Lördag kl 10-15
Kursledare: Tobias Sloth Hansen från Naturtid
Avgift: 1350 Kr (Morakniv 120 ingår)
Plats: Seminariekullen på Nääs, Floda

Naturtid har också kursen Täljning i det fria 23 november

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen 

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-02-28 08:25