Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

800 grader – smedjan, stålet och skrönorna

utställningsaffisch, grafisk illustration av hammare och varma färger

2019 års sommarutställning berättade om det formbara järnet, hantverket bakom och skrönorna som följer i dess spår. Här finns infomaterialet från utställningen kvar.

Vad är skillnaden på järn och stål? Är det japanska stålet verkligen bäst i världen? Och varför ville man att en jungfru skulle kissa i härdkaret?

Utställningen om varmsmide beskrevs som en "Smide for dummies" och berättade om material, historia och smideshantverket utan krav på förkunskaper. 

Även om utställningen är över kan du fortfarande bekanta dig med verkstan och verktygen, materialen och teknikerna genom utställningsbroschyren.

Utställningsperiod: 11 maj– 31 oktober 2019
Utställningsbroschyren med fördjupad information finns att ladda hem som PDF här.

An english version of the exhibition texts can be downloaded as a PDF here.

Missa inte!

Missa inte utställningen Järnsmeden – i myt och verklighetForsviks bruk.

Här får vi lära känna smeden och smidet i myter och verklighet. Vi får veta hur smedens roll förändrats från åren som resande och bysmed, genom industrins framväxt och till dagens konstsmide.

Passa på att träffa konstsmidesmästare Therese Engdahl från Husaby – en av traditionsbärarna av smedyrket. 

Senast uppdaterad: 2023-05-16 10:53