Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Skifferlandskapet Dalsland

fasaden på ett stort grått hus med fasad av skifferstenar

Föreläsningen Skifferlandskapet Dalsland av antikvarie Lars Bergström. Läs mer om skifferlandskapet och se föreläsningen här!

 

Den 19november kl 12.30 föreläste Lars Bergström om Skifferlandskapet Dalsland.

Lars Bergström är bebyggelseantikvarie vid Västra Götalandsregionens kulturförvaltning och verkar främst i Dalsland:

"En värdefull del det dalsländska kulturarvet och dess byggnadstraditioner är de skiffertak som ännu finns bevarade. Dalsland och främst trakterna kring Kroppefjäll är ett av de områden i landet där det brutits skiffer i större skala i för takläggningsmaterial, tillsammans med Glava i Värmland och Grythyttan i Västmanland

Skiffer är en bergart som lätt kan klyvas och huggas till plattor i olika former och storlekar. Som takmaterial har det en livslängd som vida överträffar de flesta andra. I vårt land började skiffertak läggas från slutet av 1700-talet och det är också då brytningen i Dalsland blev mer omfattande med de viktigaste brotten i socknarna Gunnarsnäs och Dalskog.

Skiffertak finns visserligen på många platser men då rör det sig ofta om mer exklusiva byggnader som herrgårdar, kyrkor och äldre flerbostadshus i större städer. I de områden där skiffer brutits har den i större utsträckning använts för mer vanliga hus. Vid sekelskiftet 1900 var en stor del av bostadshusen, men också många uthus, i trakterna kring brotten skifferklädda.

två röda hus med skiffertak i skir vårsol och träd i bakgrunden

En välbevarad Dalslandsstuga och lillstuga på en äldre gård i närheten av  Kroppefjäll, båda med skiffertak. Fotot överst på sidan föreställer Ekholmens herrgård som är en av få byggnader med skifferklädda väggar.

Skifferbrytningen i Dalsland hade sin storhetstid under 1800-talsets senare del och upphörde några år in på 1900-talet men spåren av i form av övergivna skifferbrott, bevarade skiffertak och en tradition att bevara detta kulturarv finns kvar."

Senast uppdaterad: 2024-03-15 11:57