Förläggargårdar i Sjuhäradsbygden

Föreläsningen Förläggargårdar i Sjuhäradsbyggden hölls av antikvarie Karin Lundberg hösten 2021. Läs mer om förläggargårdar och se föreläsningen här!
Lunchföreläsning: Förläggargårdar i Sjuhäradsbygden med Karin Lundberg from VGR Kulturutveckling on Vimeo.
Den 5 november kl 12.30 föreläste Karin Lundberg om Förläggargårdar i Sjuhärarbyggden.
Vad är en föräggargård?
Förläggarverksamhet var en företagsform som växte fram i Sjuhäradsbygden under senare delen av 1700-talet och början av 1800-talet. Förläggaren var oftast en rik bonde eller handelsborgare som kunde köpa stora kvantiteter ull/bomull eller garner.
Materialet lämnades för spinning och vävning till kvinnor i torp och gårdar runtomkring, alltså genom att förlägga arbetet till dem.Väverskorna fick sedan betalt per aln vävt tyg. Förläggaren gjorde ofta en bra förtjänst när han sålde vidare till grossister och gårdfarihandlare/knallar.
Detta företagssystem var mycket framgångsrikt från 1820-talet till början av 1860-talet. Bomullsgarn importerades då billigt från de nya industrierna i England och samtidigt rådde importförbud på bomullstyger till Sverige. Förläggargårdarna byggdes mellan 1830–1860 av förmögna vävnadsförläggare. De ville visa sin makt och rikedom genom en vacker och pampig herrgård.
Karin Lundberg är bebyggelseantikvarie vid Kulturmiljöenheten och har tidigare föreläst om Farstukvistar och bislag.