Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Förläggargårdar i Sjuhäradsbygden

Ett stort vitt trähus med träd och buskar

Föreläsningen Förläggargårdar i Sjuhäradsbyggden hölls av antikvarie Karin Lundberg hösten 2021. Läs mer om förläggargårdar och se föreläsningen här!

 

Den 5 november kl 12.30 föreläste Karin Lundberg om Förläggargårdar i Sjuhärarbyggden.

Vad är en föräggargård?

Förläggarverksamhet var en företagsform som växte fram i Sjuhäradsbygden under senare delen av 1700-talet och början av 1800-talet. Förläggaren var oftast en rik bonde eller handelsborgare som kunde köpa stora kvantiteter ull/bomull eller garner.

Materialet lämnades för spinning och vävning till kvinnor i torp och gårdar runtomkring, alltså genom att förlägga arbetet till dem.Väverskorna fick sedan betalt per aln vävt tyg. Förläggaren gjorde ofta en bra förtjänst när han sålde vidare till grossister och gårdfarihandlare/knallar.

Detta företagssystem var mycket framgångsrikt från 1820-talet till början av 1860-talet. Bomullsgarn importerades  då billigt från de nya industrierna i England och samtidigt rådde importförbud på bomullstyger till Sverige. Förläggargårdarna byggdes mellan 1830–1860 av förmögna vävnadsförläggare. De ville visa sin makt och rikedom genom en vacker och pampig herrgård.

Karin Lundberg är bebyggelseantikvarie vid Västra Götalandsregionens kulturförvaltning och har tidigare föreläst om Farstukvistar och bislag.

 

Senast uppdaterad: 2024-01-12 11:26