Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Akustik som kulturvärde

Bildkollage med två äldre, svartvita foton på en öppning i ett berg och gruvarbetare med hackor i ett bergrum. Bilden i mitten är nutida och föreställer en man med bygghjälm som spelar orget i ett bergrum.
Sala silvergruva. Från vänster: Västmanlands museum, Andreas Lund, Tekniska museet.

Föreläsningen Akustik som kulturvärde hölls digitalt av Andreas Lund den 19 januari 2024. Läs mer och se föreläsningen här!

Många är vi nog som förundrats över en akustik i ett rum vid något tillfälle, oavsett om det handlar om en konsertlokal, kyrkorum, industrilokal, gruva, källare eller annat rum. Alla miljöer har sina speciella akustiska egenskaper och den akustiska miljön är något som i hög grad påverkar upplevelsen av en plats eller ett rum. Efterklang eller eko ses vanligen som ett problem men i rätt sammanhang kan akustiken vara en tillgång, antingen som en del i att uppleva platsens historia eller för att hitta ett nytt användningsområde åt en befintlig byggnad. Akustik som kulturvärde är hittills ett relativt outforskat område men samtidigt en aspekt värd att ta hänsyn till i olika sammanhang. 

Andreas Lund läser sista terminen på byggnadsantikvarieprogrammet på Uppsala universitet, Campus Gotland. Teknikhistoria, musik, ljud och film är intressen som följt Andreas genom livet och vid sidan av jobbet med renovering av brittiska veteranbilar har han även studerat till maskiningenjör och läst medieproduktion. Lunchföreläsningen är baserad på Andreas B-uppsats "Akustik som kulturvärde", där han kombinerat sina intresseområden. 

Senast uppdaterad: 2024-03-12 11:33