Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Linoljefärg förr och nu med Kerstin Lyckman kl 12

Att färgmaterialets förändrade sammansättning och egenskaper har påverkat målarnas metoder beskriver Kerstin Lyckman med exempel från sin forskning om linoljans framställningsmetoder

Historiska byggnader kan inte behandlas hur som helst. Färgmaterial som påförs bör ha samma egenskaper som när huset en gång byggdes och hantverket måste utföras enligt samma regler som förr om dess ursprungliga karaktär och skönhet skall bevaras. 

Det vet de flesta som arbetar med byggnadsvård. Men det är faktiskt inte självklart. Dagens moderna linoljefärger har fått en extremt kort livslängd bland annat på grund av den kokta linoljans modernisering. Med Mandelgren och våra traditionellt kokta linoljor, rekonstruktioner av kokt linolja från 1700- och 1800-talet, finner du tillbaka till materialet och hantverket från den tiden då färgen höll länge.

För hundra år sedan målades husen om med linoljefärg vart tionde eller tjugonde år, och ibland trettio eller förtio år. 

Idag räknar man med en livslängd mellan 3 - 7 år för linoljefärg.

Men det måste inte vara så.

Om man gör som förr med linoljan, färgen och med hantverket får vi tillbaka materialens historiska egenskaper.

Vi vet hur.

Mandelgren deltar även på Färgkänslan - en speeddating med fyra olika färgtillverkare. Klicka här för att läsa mer om Färgkänslan!

Klicka här för att läsa mer på Mandelgrens hemsida 

Aktivitet: Föredrag
Dag: Söndag 26 maj
Tid: 12.00
Ledare: Kerstin Lyckman, Mandelgren
Plats: Vinkelsalen, Slöjdseminariet

Senast uppdaterad: 2023-02-14 10:18