Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fönsterrenoveringens dag den 30 maj 2024

renovera fönster

Torsdagen den 30 maj är det Fönsterrenoveringens dag. Vi är med och arrangerar aktiviteter i Göteborg, Vänersborg, Nääs och Forsvik. Läs mer och anmäl dig här!

Fönsterrenoveringens dag är en nationell temadag som arrangeras för att uppmärksamma de värden som gamla fönster har. Många fönster slängs ut helt i onödan! Okunskapen är stor om att de går att bevara, att de bidrar stort till en byggnads kulturhistoriska värde och att det faktiskt är riktigt svårt att tjäna in ett fönsterbyte. Fönsterrenoveringens dag består av kurser, stadsvandringar, workshops, öppna verkstäder, föreläsningar med mera i hela Sverige. 

De flesta gamla fönster går att rädda även om det tar sin tid. Som lön för mödan får du vackra fönster av en kvalitet som inte är möjlig att köpa idag. Till och med de värsta exemplen brukar kunna gå att rädda eftersom gamla träfönster är finurligt utformade och det är relativt enkelt att ersätta ett bottenstycke som har börjat ruttna.

Aktiviteter på Fönsterrenoveringens dag 30 maj

  • Fönstervandring i centrala Göteborg

Passa på att följa med på en guidad tur med temat fönster i kvarteren runt Kronhuset i centrala Göteborg med den mycket kunnige och erfarne fönsterhantverkaren och läraren Mats Lindström. Mats berättar om fönster från olika tidsepoker och visar såväl lyckade som mindre lyckade fönsterbyten och renoveringar.

Guide: Mats Lindström, huvudlärare i fönsterhantverk på Dacapo Mariestad.

Plats och tid: Samling kl 18.30 vid Kronhusets stora port, Kronhusgatan 1D, 411 13 Göteborg. 

Avgift: 60 kr, betalas på plats med Swish.

Anmälan: OBS anmälan krävs! Först till kvarn gäller, max 30 deltagare. 

Klicka här för att anmäla dig till fönstervandringen

  • Workshop fönsterrenovering vid Slöjd & Byggnadsvård på Nääs

På Fönsterrenoveringens dag håller vi en workshop med drop-in, då du kan ta med dig ditt fönster och få möjlighet att prova de olika handgreppen med kittborttagning, urglasning och kittning, samt att ställa frågor om glaskvalitet, färg, tätningslister och så vidare. På plats finns bebyggelseantikvarien och fönsterhantverkaren Karin Malmgren.

Passa även på att ta en tur i vår tillfälliga utställning Knut – ett slöjdarliv, om träslöjdaren och legendaren Knut Östgård som fyllt 80 år i vår. Här blandas färgstarka berättelser med egna föremål och tekniker – möt ett unikt slöjdarliv i brytpunkten mellan det gamla och det nya.

Workshopledare: Karin Malmgren

Plats: Vi träffas inne på Slöjdlärarseminariet på Nääs, Otto Salomons väg 16, i salen längst till höger på bottenvåningen. Denna sal kallas Långa salen. Observera att parkering sker på den stora parkeringen utanför Slöjd & Byggnadsvård. Läs mer om parkering på Nääs: 

Parkering på Nääs

Tid: Kl 11-16

Avgift: Kostnadsfritt

Anmälan: Anmäl dig gärna här. Det går bra att bara komma förbi också men risken är att många kommer på samma gång och att det stundvis blir trångt runt Karin.  

Klicka här för att anmäla dig till fönsterworkshop på Nääs

  • Workshop fönsterrenovering på Forsviks bruk

På Fönsterrenoveringens dag finns byggnadsantikvarie och dekormålare Rebecca Vemdal på Forsviks bruk för att visa och låta dig testa på de olika handgreppen med kittborttagning, urglasning, kittning samt färgskrapning.

Ta tillfället i akt att under handledning testa på de olika momenten och fråga en sakkunnig om allt ifrån glaskvalitet och verktyg till färg!

Passa även på att ta en tur i utställningen Kolorera - en utställning om färgsättning av hus och miljöer, som invigs i maj. 

Workshopledare: Rebecca Vemdal

Plats: Träsliperiet, Forsviks bruk, Bruksvägen 2, 546 73 Forsvik

Tid: Kl 11-16

Avgift: Ingår i entréavgiften (barn tom 19 år gratis, vuxen 70 kr, årskort 140 kr)

Anmälan: Krävs inte. Det går bra att bara komma förbi.

  • Workshop fönsterrenovering vid torpet Solliden

På Fönsterrenoveringens dag finns fönsterhantverkarna från Fönsterdoktorn, Tittit och Rolf Saxmark, vid torpet för att visa fönsterrenovering. Tag gärna med bild på, eller eget fönster för bedömning.

Sångarparet Pelle och Birgitta Gelang tar ton kl 19 då de finstämt tolkar Gustaf Fröding. Kvällen bjuder även på vernissage där Inga Lill Lindberg, Väne-Ryr, ställer ut egna akvareller. Våffelservering och lotteri. Denna kväll arrangeras tillsammans med Vassända-Naglums hembygdsförening.

Workshopledare: Fönsterdoktorn Tittit och Rolf Saxmark

Plats: Torpet Solliden, adress Kvarntorp 175, Båberg, 462 93 Vänersborg

Tid: Kl 16-20

Avgift: Kostnadsfritt

Anmälan: Krävs inte. Det går bra att bara komma förbi.

Läs mer om fönsterrenovering här

Fönsterrenoveringens dag i hela Sverige

Läs mer om Fönsterrenoveringens dag på den officiella sidan. Bakom initiativet står Sveriges Länsmuseer, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet.

Senast uppdaterad: 2024-05-29 14:34