Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

1900-1920-talet

Bruna trähus i en rad.

Nationalromantiken och jugenden lugnar ned den tidigare så färgglada perioden. Läs mer här!

Landala egnahem är ett område i Göteborg med villor och radhus som uppförs 1913–1922. Färgsättningen i mörkbrunt med tegelröda tak och vita fönstersnickerier är mycket tidstypisk. Foto: Ann-Charlotte Rugfeldt Ferm.

Det tidiga 1900-talets bebyggelse präglas av kontrastrika och enkla färgsättningar. Träfasader målas gärna röda eller med brun eller svart tjära, och snickerierna målas varmvita. Putsade hus målas tvärtom – fönster och andra snickerier är mörka och fasaderna brutet vita eller varmt beige.

Den traditionella rödfärgen förknippas nu med det genuint svenska och får under 1900-talets första decennier ett stort uppsving.

Ett hus med flera huskroppar och stort takfall målat i rött med vita foder och gröna fönster.

Nationalromantisk arbetarbostad från sekelskiftet 1900 på Tjolöholm,
söder om Kungsbacka. Byggnaden är tidsenligt målad i rött med vita och gröna detaljer. Foto: Marie Odenbring Widmark.

Parallellt med nationalromantiken och dess mörka och kulörta färger förekommer jugend, en helt annorlunda stil präglad av lätthet och ljusa kulörer. Inspirationen kommer från växtriket och naturens organiska former.

Ett stort ljust putsat hus med ljusgröna tak och fönster.

Bostadshus i utpräglad jugendstil i Hjo. Färgerna är ljusa och lätta, och gröna detaljer är vanligt förekommande i den här arkitekturstilen. Foto: Ulf Larsson.

Vanliga kulörer på hus från tiden:

dekorativt

Från vänster: Bruten vit 0502-Y, obränd terra 2030-Y20R, engelskt rött 5040-Y80R, bränd umbra 7010-Y70R, obränd terra 1020-Y20R.

Senast uppdaterad: 2023-06-20 15:55