Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

1500-1700-talet

En röd stuga med valmat tak i gröna omgivningar

Influenserna från Frankrike och Italien för in nya kulörer i vår närmiljö. Böndernas och allmogens hus är fortfarande rödmålade eller omålade men de mer förmögna satsade på de nya influenserna. Läs om dem här!

På Ekebo gård, uppfört 1785, bodde ursprungligen Läckö slotts kamrer. Ända sedan dess har väggarna varit rödslammade, och fönster- och dörrsnickerierna målade med ljusgrå linoljefärg. Notera att knutar och vindskivor är röda, på tidstypiskt vis. Vid slutet av 1700-talet var linoljefärgen fortfarande mycket dyr, och reserverades till fönster och dörrar. Foto: Sara Roland.

De allra flesta bor precis som tidigare i trähus av grånat timmer.

En liten grå stuga med grästak och litet gråmålat fönster.

Enkelstuga på Humlaledets hembygdsgård. Foto: Christofer Irvefjord.

Kungamakten vill att slott och kyrkor ska likna stenbyggnader på kontinenten. I Sverige är marmor, sandsten och kalksten mycket dyrt, i stället får man nöja sig med att kalka sina stenväggar i vita och ljusgrå toner.

Samtidigt målas en del påkostade byggnader röda, så att de ska se ut att vara murade av rött tegel. 

Ett ståtligt slott i röd och ljusgul puts, kopparklätt torn och krattad grusyta framför.

Mariedals slott, beläget strax väster om Lundsbrunn, uppförs 1666 efter ritningar av Jean de la Vallée. Det färgsätts enligt tidens trender, med röda fasader och gulbeige detaljer som härmar sandsten. Foto: Lars Mongs. CC BY SA 4.0.

Trenden att måla stora timrade bostadshus röda, till exempel prästgårdar och militärboställen, får fäste under tidigt 1700-tal.

Kring sekelskiftet 1700 introduceras linoljefärgen för utvändigt måleri. Den är riktigt dyr och målas till en början endast på bostadshus som hör till de allra mest förmögna. Nytt är att husen kläs i panel, som hyvlas och målas i ljusa, lätta nyanser av gult och grått. Förebilden är franska och italienska palats i sandsten eller ljusgul kalkputs.

 

"Trähus ska målas med gul oljefärg och knutar, lister och fönsterfodringar
med ljusgrå stenfärg, så vinner huset anseende såsom stenhus."

Ur arkitekten Carl Wijnblads bok med mönsterritningar 1755–56.

Några mindre omålade hus på en grästäckt kulle.

De allra flesta bor alltjämt i omålade hus. Gården Gäserud utanför Dals-Ed uppfördes under slutet av 1600-talet. Foto: Carina Carlsson.

Vanliga kulörer på hus från tiden:

dekorativt

Från vänster: Obränd terra 1020-Y20R, guldocker 3050-Y20R, Falu röd ljus 5040-Y70R, grön umbra 4005-G80Y, grön umbra 2005-Y20R.

 

Senast uppdaterad: 2023-06-20 15:52