Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

800 grader – smedjan, stålet och skrönorna

utställningsaffisch, grafisk illustration av hammare och varma färger

Nyfiken på smide? 2019 års sommarutställning berättar om det formbara järnet, hantverket bakom och skrönorna som följer i dess spår.

Vad är skillnaden på järn och stål? Är det japanska stålet verkligen bäst i världen? Och varför ville man att en jungfru skulle kissa i härdkaret? Kliv in i 800 grader, Slöjd & Byggnadsvårds senaste utställning om varmsmide.

Utställningen beskrivs som en "Smide for dummies" och berättar om material, historia och smideshantverket utan krav på förkunskaper. Bekanta dig med verkstan och verktygen, med materialen och teknikerna. Inbakat i utställningen presenteras skrönor och vanliga missuppfattningar om smide. 

Utställningsperiod: 11 maj– 31 oktober 2019
Utställningsbroschyren med fördjupad information finns att ladda hem som PDF här.

Utställningsbroschyren finns också på engelska. An english version of the exhibition texts can be downloaded as a PDF here.

Missa inte!

Missa inte utställningen Järnsmeden – i myt och verklighetForsviks bruk.

Här får vi lära känna smeden och smidet i myter och verklighet. Vi får veta hur smedens roll förändrats från åren som resande och bysmed, genom industrins framväxt och till dagens konstsmide.

Passa på att träffa konstsmidesmästare Therese Engdahl från Husaby – en av traditionsbärarna av smedyrket. 

Senast uppdaterad: 2021-05-06 10:57