Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stolpverkets grunder - bygg din egen stolpverksbock 26-28/4

En byggarbetsplats med material upplagt på bockar.

Att bygga en stolpverksbock är den perfekta starten på ett större bygge! Då får du nämligen testa de flesta moment som krävs för att bygga en större konstruktion - samtidigt som du får ett utmärkt redskap för ditt framtida bygge.

Att bygga i stolpverk är inte så svårt om man lär sig att använda verktygen rätt och vet hur man ritar på materialet. Men för att kunna jobba på bästa sätt krävs det några bra stolpverksbockar och dessa kan man lära sig att bygga på denna kurs.  

Studenterna i årskurs ett på Bygghantverksprogrammet vid Institutionen för Kulturvård i Mariestad börjar alltid sin studietid med att bygga en stolpverksbock utvecklad av Nils Eric Anderson. Det är en mycket stabil bock med genomgående tappar och längsgående strävor, och den fungerar som en liten stolpverkskonstruktion, som innehåller de flesta moment som krävs för att bygga en större konstruktion. 

I denna kurs lär du dig bland annat att läsa konstruktionsritningar, rikta upp skevt material, göra dimensionsanpassningar, hugga tapp och tapphål, göra kilar och kilgång samt tillverka dymlingar. 

Kursledare

Kursledare, Ulrik Hjort Lassen, är timmerman och snickare som arbetar med både nybyggnation och renovering av stolpverkskonstruktioner. Han har under de senaste tio åren även undervisat på stolpverkskurserna på Instutionen för Kulturvård i Mariestad. 

Fika och lunch

Välkomstfika, kaffe/te samt enklare lunch ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med 

Verktyg som behövs i kursen är: minst ett grovt (vasst) stämjärn (28-40 mm), klubba, fogsvans, tumstock och penna. Verktyg som kan vara bra att ha med är: skruvtvingar, klyvsåg, borr och borrsväng, timmermansvinkel, snörslå, kombinationsvinkel. OBS: Det er en mycket stor fördel att de verktyg man tar med är vassa. 

Ta med en tröja om det är kallt ute.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Kommer du med bil? Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning. Parkeringen betalas i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

Läs mer om parkeringen på Nääs här

När, var och hur?

Datum: 26-28 april 2024
Tid: Fredag, lördag och söndag kl 10-17
Kursledare: Ulrik Hjort Lassen
Avgift: 4600 kr
Plats: Långa salen och ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen 

Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-04-25 08:54