Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Snickeri för skräckslagna 4-6/10

Ett långt rum med snickarbänkar och några personer som jobbar vid borden. Höga fönster på rummets långsidor.
två pallar, en konsol och två delar av trälådor står på ett slitet trägolv

Inspirationsföremål inför kursen

Fint sliten liten pall på slitet trägolv

Allmogepall

långsmal pall med fyra ben

Mjölkpall

Äldre typ av träkonsol med sliten vit yta

Träkonsol av äldre snitt

Detta är en grundkurs för dig som tycker att finsnickeri verkar kul men inte har någon erfarenhet.

Under kursen går vi igenom hur man bearbetar trä för att tillverka finare konstruktioner, tex olika sammanfogningar som sinkning, kex, tappar och tapphål för att kunna göra en hylla, pall eller liknande. Du får gärna ha med dig en idé om vad du vill tillverka under kursen.

Du lär dig om korrekt användning av spik, skruv och beslag. Vi går också igenom vilka verktyg som är lämpliga att använda samt skötsel och till viss del skärpning av dessa. Vi använder både handverktyg och elverktyg. Du kommer även att få lära dig om olika träslag, kvaliteter och hur respektive träslag används. Avslutningsvis tillverkar vi själva ett användbart och vackert provföremål för att praktisera det vi lärt oss, både olika tekniker och olika verktyg.

Ett lämpligt föremål att tillverka själv kan vara exempelvis en allmogepall, en mjölkpall, en hylla med skafferikonsoller, en bricka med sarg eller en liten låda.

Materialkostnader tillkommer för det du tillverkar och tar med dig hem. Hur stor denna kostnaden blir beror ju på hur mycket material du önskar använda. Kostnaden kan bli mellan 100-250 kr/deltagare. Detta betalas till kursledaren på plats. 

Kursledare

Kursledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg som själv började sin bana med att gå snickeriutbildning på Nääs. Manne är mycket rutinerad och arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård. Han utför även mindre finsnickeriuppdrag genom sitt företag.

Fika och lunch

Välkomstfika, enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Glöm inte att ta med eventuella glasögon som du kanske behöver för att kunna snickra (terminalglasögon) samt läsa ritningar med (läsglasögon). 

Ta med en tröja om det är kallt ute.

Parkering

Kommer du med bil? Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

När, var och hur?

Datum: 4-6 oktober 2024
Tid: Fredag kl 13-17, lördag och söndag kl 10-17
Kursledare: Manne Swedberg, möbelsnickaren och byggnadsvårdare
Avgift: 3190 kr
Plats: Långa salen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-04-25 11:03