Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Pappspänning 5-6/10

En pappspänd vägg med nubb och remsor

På denna kurs får du lära dig pappspänning, vilka material som används samt hur du blandar limfärg som passar bra att måla pappen med.

Pappspänning är en teknik som få behärskar idag. Av denna anledning är det tyvärr många pappspända väggar och tak som rivs ner eftersom många tror att de inte går att laga. När man pappspänner använder man en tjock gråpapp som blöts så att den sväller lite. Pappen spikas sedan upp i fuktigt tillstånd vilket innebär att när pappen sedan torkar krymper den och blir helt slät. Därefter ”makulerar” man skarvar och spikskallar med tunnare papp så att de inte syns.

Pappspänning var under en lång period fram till för drygt hundra år sedan en vanlig teknik för att åstadkomma en slät yta på ett ojämnt underlag. Ytan var oftast en timmervägg eller en lerklinad yta. Den pappspända, släta väggen eller taket kunde därefter målas eller tapetseras.

Kursledare

Maria Palm driver företaget MijaMaria Målare. Hon är utbildad vid Göteborgs universitet inom traditionellt byggnadsmåleri och har lång erfarenhet av att jobba med färg, måleri och byggnadsvård. Maria är en mycket duktig hantverkare och uppskattad kursledare. 

Maria höll en digital föreläsning om pappspänning i januari 2024 som du kan se här: 

Klicka här för att se Maria Palms föredrag om pappspänning (30 min)

Äta

Välkomstfika, enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Ta med

Arbetskläder/oömma kläder och oömma skor. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Kommer du med bil? Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.

Eventuell parkering betalas av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

När, var och hur?

Datum: 5-6 oktober 2024
Tid: Lördag och söndag kl 10-17
Kursledare: Maria Palm
Avgift: 2890 kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig på Studieförbundet vuxenskolans hemsida

Notera att det här är en populär kurs som snabbt blir fulltecknad. Ett tips är att anmäla sig som reserv på anmälningssidan om inga platser är lediga.

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-04-26 16:50