Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lerklining - lera som byggmaterial 24-26/7

En lerklinad vägg

Lera är ett av de äldsta byggnadsmaterial som människan har använt sig av. Leran minskar både drag och bidrar till bättre fuktbalans i ditt hus, den är även ljuddämpande och brandhämmande. Att klä väggar invändigt med lera är ett beprövat sätt att förbättra inomhusklimatet. Att bygga med lera fungerar lika bra idag som för tusentals år sedan.

Under två och en halv dag grottar vi ner oss i lera som byggmaterial och lär oss mer om lerans fantastiska egenskaper i ett hus. Under kursen får du, i teori och praktik, lära dig om lera och dess användningsområden. Vi pratar även om hur lera kan användas i våtutrymmen och ersätta konventionella tätskikt i plast och om lerans möjligheter att uppfylla både lagkrav och önskemål om komfort. Vi tittar på tekniken bakom lerklinade ytor och diskuterar byggnadsfysik, fuktabsorbering och går igenom hur man blandar lerbruk och vilka egenskaper de olika blandningarna och komponenterna har.

Du kommer få testa på och arbeta med olika nivåer i putsarbetet bland annat olika tekniker för att skapa bra förutsättningar för vidhäftning för leran, testa att blanda och arbeta med olika armeringsmaterial samt öva på grovputsning och finputsning. Kursen utgår från Ulf "Eko-Ulf" Henningssons metoder inom lerbygge.

Kursledare

Kursen hålls av lerbyggegurun Ulf Henningsson som driver firman Eko Ulf och jobbar med ekologiskt och naturligt byggeri, vanligtvis lerbygge och halmhus. Jennie-Ann Olsson driver Lin & Lera byggnadsvård och är under upplärning inom lerbygge.

Äta

Vegetarisk lunch (lördag och söndag) och fika ingår i kursavgiften. Uppge ev. allergier i samband med anmälan.

Att tänka på

Arbetet sker utomhus och i ouppvärmda lokaler så ta på kläder efter väder.

Att arbeta med lera är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder, gärna arbetsbyxor med knäskydd, arbetsskor och munskydd. Se till att arbetshandskarna tål väta, gärna murarhandskar eller grövre diskhandskar.

Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

För att vi ska hinna klart är det viktigt att du är på plats i god tid innan kursen startar.

Plats

Kursen ges på Lin & Lera Byggnadsvård med adress Larv Västergården 7, ​534 62 Larv.

Läs mer om Lin & Lera Byggnadsvård

För de bilburna finns parkeringsmöjligheter på gårdsplanen.

I Vedum finns en tågstation dit du lätt tar dig från Göteborg, Herrljunga, Lidköping, Uddevalla och Skövde. Det är ca 6 km från Vedum till kursgården, det går att ta med cykel på tågen. Den sista biten kan man boka Närtrafik som tar dig från Vedum hela vägen fram till Lin & Lera. Boka närtrafik.

Boende

Det finns ett antal trevliga ställen att boka boende på i närheten av kursgården (OBS! ingår ej i kursavgiften). Några tips på lokala boendealternativ är: 

Vägs Ände - B&B

Gäststuga utanför Vedum - Lerbygge

Sjötorps Säteri - B&B/stugby

Boenden nära Larv på AirBnB

När, var och hur?

Datum: 24-26 juli
Tid: Onsdag kl 13-17, torsdag och fredag kl 10-17
Kursledare: Ulf Henningsson och Jennie-Ann Olsson
Avgift: 2990 kr
Plats: Lin & Lera Byggnadsvård, Västergården 7, Larv, Vara kommun

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig på Studieförbundet vuxenskolans hemsida

Senast uppdaterad: 2024-01-30 21:08