Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fönstertillverkning 11-13/10

en nytillverkad fönsterbåge på en snickarbänk

Kursen är för dig som redan kan renovera gamla fönster men kanske behöver komplettera med en ny fönsterbåge, eller är nyfiken på hur det går till att tillverka en ny fönsterbåge.

Under kursen genomför vi alla moment i fönstertillverkning från fräsning av bågprofiler till sammansättning av den färdiga bågen. I kursen ingår teori kring virkesval och trähantering. Vi gör sammanfogningar av bågvirke och infällning samt korsmöte av spröjs. Vi använder både handverktyg och elverktyg. Arbetet sker självständigt med hjälp av handledning. Beroende på gruppens kompetensnivå sker genomgångar individuellt eller i helgrupp. Under kursen tillverkar du en mindre rektangulär fönsterbåge med korsspröjs. Mått bestämmer du själv. Har du behova av en enklare fönsterbåge så går det självklart bra att tillverka en sådan.

Praktik och teori varvas under dagen. Materialkostnad utgår för det som du gör och tar med dig hem så ha gärna med dig kontanter till kursledaren. Materialkostnaden för en mindre fönsterbåge är cirka 100 kr/deltagare. 

Kursledare

Kursledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg som själv började sin bana med att gå snickeriutbildning på Nääs. Manne är mycket rutinerad och arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård. Han utför även mindre finsnickeriuppdrag genom sitt företag.

Äta

Välkomstfika, enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med

Fönster att arbeta med, t ex en påbörjad fönsterbåge eller måttuppgifter för att till verka en ny. Arbetskläder/oömma kläder, eventuellt handskar och oömma skor, ta gärna med en varm tröja.

Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Glöm inte heller att ta med glasögon om du behöver ex. terminalglasögon för att snickra och läsglasögon för att kunna läsa ritningar.

Att tänka på inför kursstart

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar. 

Kommer du med bil? Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.

Eventuell parkering betalas av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

När, var och hur?

Datum: 11-13 oktober 2024
Tid: Fredag kl 13-17, lördag och söndag kl 10-17
Kursledare: Manne Swedberg, finsnickare
Avgift: 3190 kr. Materialkostnad 80 kr/löpmeter för bågvirke tillkommer. Materialkostnaden för en mindre fönsterbåge är cirka 100 kr/deltagare. Detta betalas på plats till kursledaren.
Plats: Långa salen, Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen 

 

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum

www.sv.se/lerum 
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-04-25 11:04