Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fönsterrenovering med trälagning hos Lin & Lera 10-11/8

Trälagning på fönsterbåge

Det fina med gamla träfönster är att de går att laga även om delar av bågen råkat ut för rejäl röta eller andra skador. Så har du fönster där hemma i behov av trälagningar behöver alltså inte hela fönstret bytas ut. Lär dig istället hantverket bakom fönsterrenovering med trälagningar! För varför slänga ett helt fönster när bara en liten del av det är trasigt?

Under denna kurs, som kan ses som en fortsättningskurs om du redan kan grunderna i fönsterrenovering, får du lära dig hur du gör trälagningar i gamla fönsterbågar. Vi tar isär fönsterbågen och byter de delar av bågen som är dåliga och sätter sedan ihop den igen. Det innefattar moment med fräsning, sågning, limning av längdskarvar samt justering av bågar och gångjärn.

Du tar med dig ett eget fönster att göra reparationerna på. Bågen ska vara skrapad och kitt och glas bör vara avlägsnat innan du kommer så att vi under de två kursdagarna kan fokusera på själva trälagningen. Har du inget eget fönster att arbeta på är det bara att säga till innan så löser vi ett åt dig på plats. 

Kursen är framför allt praktisk men teori vävs även in under dagarna. Efter kursen har du tillräckliga kunskaper för att själv kunna göra avancerad renovering av en fönsterbåge.

Kursledare

Kursledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg. Manne är mycket rutinerad och arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård. Han utför även mindre finsnickeriuppdrag genom sitt företag.

Äta

Vegetarisk lunch och fika ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i samband med kursanmälan.

Tag med

  • En fönsterbåge som behöver trälagas. Har du inte någon båge som behöver trålagas finns bågar att arbeta med på plats (meddela gärna i förväg).
  • Om du har kopplade fönster är det bra att skruva isär dessa så att du endast tar med dig ytterbågen på kursen, detta för att spara tid till alla moment du ska hinna gå igenom under dagen.
  • Skyddande kläder, skyddshandskar, andningsskydd och oömma kläder (ej syntetmaterial pga risk för antändning/brännskada vid heta arbeten).
  • Kursen hålls i det gamla magasinet på gården. Lokalerna är ouppvärmda så välj kläder efter väder.
  • Ta gärna med egna verktyg om du har hemma, japansåg, överhandsfräs, hyvlar, skruvmejsel, hörselskydd, osv (Allt finns även att låna och/eller köpa i kursgårdens butik)
  • På gården finns en byggnadsvårdsbutik där du före/efter kursen kan inhandla material och verktyg som behövs för att fortsätta med renoveringen av dina fönster hemma.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Plats

Kursen ges på Lin & Lera Byggnadsvård med adress Larv Västergården 7, ​534 62 Larv.

Läs mer om Lin & Lera Byggnadsvård

För de bilburna finns parkeringsmöjligheter på gårdsplanen.

I Vedum finns en tågstation dit du lätt tar dig från Göteborg, Herrljunga, Lidköping, Uddevalla och Skövde. Det är ca 6 km från Vedum till kursgården, det går att ta med cykel på tågen. Den sista biten kan man boka Närtrafik som tar dig från Vedum hela vägen fram till Lin & Lera. Boka närtrafik.

Boende

Det finns ett antal trevliga ställen att boka boende på i närheten av kursgården (OBS! ingår ej i kursavgiften). Några tips på lokala boendealternativ är: 

Vägs Ände - B&B

Gäststuga utanför Vedum - Lerbygge

Sjötorps Säteri - B&B/stugby

Boenden nära Larv på AirBnB

När, var och hur?

Datum: 10-11 augusti 2024
Tid: Lördag och söndag kl 10-17
Kursledare: Manne Swedberg
Avgift: 2850 kr
Plats: Lin & Lera Byggnadsvård, Västergården 7, Larv, Vara kommun

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig på Studieförbundet vuxenskolans hemsida 

Senast uppdaterad: 2024-03-11 22:54