Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fläta en halmhatt 3-20/10

Närbild av halmhatt

Lär dig alla moment från ett knippe halm till en hatt! Kulturhistoria och materialkunskap kommer på köpet!

Arbetet med att tillverka en halmhatt består i tre steg: Rensa, fläta och montera. Alla lika viktiga för ett bra resultat. De första två handlar om att förebereda materialet och den sista om att kontruera hatten. För att få möjligheten att göra hela processen själv bygger kusen på två delar.

Den första delen består av två digitala träffar där du lär dig att rensa och sedan att fläta halmen till en fläta. Därefter ses vi för en tvådagarskurs på Nääs där vi har med oss våra långa halmflätor som vi sätter samman till färdiga hattar.

Samtidigt lär vi oss lite om kulturarvet kring halmhatten, som är en gammal tradition från Dalsland.
Halmen vi använder är av sorten svedjeråg, som lämpar sig bra till slöjd.

Kursen knyter an till projektet "Odla din hatt" där den som ville kunde få utsäde och instruktioner för att odla egen svedjerågshalm, en lagom mängd för en hatt. Men har du inte odlat själv går det att köpa. 

Kursledare

Elinor Brouang Möller är designer och slöjdare. Elinor vrider och vänder, utvecklar och utforskar materialet svedjeråghalm. Genom halmslöjden som teknik transformeras idéer och skisser för att skapa hållbara produkter med ett negativt koldioxidutsläpp. Under sitt alias Halmelli undervisar och föreläser Elinor i traditionell halmslöjd. Läs mer om Elinor på hennes hemsida frugalform.se.

Fika och lunch

Välkomstfika, kaffe/te och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras i slottsboden. Anmäl önskemål om specialkost i förväg till SV.

Tag med 

Svedjerågshalm till hatten finns att köpa finns på Halmens hus i Bengtsfors och i Slöjd & byggnadvårdsbutiken på Nääs. Om du inte har odlat din egen vill säga. 

Till den fysiska kurshelgen tar du med en hink och en handduk.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkering sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdlärarseminariet. Betalning i automat eller via app. Pengarna går till att bevara byggnaderna på området.

NÄR, VAR, HUR

Datum
Onlineträffar: 3 oktober och 10 oktober 2024
Kurshelg på Nääs: 19-20 oktober 2024
Tider:
Online: 18:30-20:30
Helgkurs: lör-sön kl 10-16
Kursledare: Elinor Brouang Möller
Avgift: 3 250 Kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen 

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-04-18 14:14