Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Drickamålning - en introduktion till enkel och fri dekormålning 13/10

En soffrygg och gavel dekormålad med brun färg.

Denna kurs är för alla som är nyfikna på drickamålning och som vill lära sig grunderna i dekormålning. Att måla med drickafärg är enkelt och kreativt, något som passar alla oavsett ålder och tidigare erfarenhet.

De flesta träimiterande målningar som var vanliga i snickerier och möbler på landsbygden mellan 1750 och 1850 var drickamålade. Med råvaror hämtade från självhushållets vardag kunde allmogemålarna skapa fantasifulla och vackra ådringsmålningar som förde tankarna till ädla träslag. Idag kan vi hitta dessa målningar på lister, foder, dörrar i våra hus samt på äldre möbler slitna av bruk i vardagen, som till exempel skåp, slagbord, kökssoffor, kistor och skrin. Många föremål har blivit övermålade, några finns kvar men är vid stort behov av vård och underhåll. Därför är det hög tid att damma av och lyfta fram det folkliga ådringsmåleriet och låta oss bli inspirerade av dessa fantasifulla och vackra målningar. 

Det finns flera fördelar med drickamålning. Det är billigt och har en låg miljöbelastning. Ädelträ är något vi bör vara rädda om så istället för att hugga ner träden kan vi lära oss att imitera och lasera för att efterlikna. Målningen torkar snabbt och är man inte nöjd är det bara att torka av och börja om.

Under kursen får du lära dig att dekorationsmåla med helt naturliga och miljövänliga vattenspädda lasyrer. Du får prova olika tekniker och verktyg. Med drickafärg kan man skapa mönster ibland vackrare än originalet och skapa effekter som sällan går att få till med andra färger och tekniker. Med hjälp av våra nävar och med enkla verktyg målar vi krusande och flammande undermålningar som för tankarna till träslag som mahogny och valnöt. Vi lär oss allt om drickafärgen; vad den innehåller, hur färgytan är uppbyggd och hur man kan gå till väga för att reparera äldre skadade målningar.

Dekorationsmåleriet sätts i ett kulturhistoriskt sammanhang och vi går igenom vad och hur man målat, vilka pigment som var vanliga och hur drickafärg kan användas idag. Du får en övergripande introduktion, helt enkelt allt som behövs för att komma igång och lyckas med drickamåleriet hemma.

Kursledare

Merja Liimatainen är fil. master i etnologi och utbildad kulturmålare på Dacapo i Mariestad.

"Jag brinner för att förmedla kunskap om kulturarv och traditionellt måleri och inspirera alla, oavsett tidigare kunskaper, att våga vara kreativa och skapa färgrika, levande och hållbara hem, som tar hänsyn till både tidigare generationers arbete och dagens människor och miljö".​

Äta

Vegetarisk lunch och fika ingår i kursavgiften. Uppge ev. allergier i samband med anmälan.

Att tänka på

Kursen hålls i lokaler som är ouppvärmda och delar av kursen hålls utomhus - ta på kläder efter väder. 

Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.

Ta gärna med ett mindre föremål, tex en pall, låda eller galge, som du vill grundmåla med den kulör du nyanserat fram och ta med hem. Tänk på att färgen inte kommer hinna torka så ta med något praktiskt att frakta det nymålade föremålet i för att undvika kladd.

Vill du köpa med material hem efter kursen finns detta att tillgå i byggnadsvårdsbutiken på​ kursgården.

Plats

Kursen ges på Lin & Lera Byggnadsvård med adress Larv Västergården 7, ​534 62 Larv.

Läs mer om Lin & Lera Byggnadsvård

För de bilburna finns parkeringsmöjligheter på gårdsplanen.

I Vedum finns en tågstation dit du lätt tar dig från Göteborg, Herrljunga, Lidköping, Uddevalla och Skövde. Det är ca 6 km från Vedum till kursgården, det går att ta med cykel på tågen. Den sista biten kan man boka Närtrafik som tar dig från Vedum hela vägen fram till Lin & Lera. Boka närtrafik.

När, var och hur?

Datum: 13 oktober (OBS! Nytt datum)
Tid: Söndag kl 10-16
Kursledare: Merja Liimatainen, utbildad kulturmålare
Avgift: 1200 kr
Plats: Lin & Lera Byggnadsvård, Västergården 7, Larv, Vara kommun

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig på Studieförbundet vuxenskolans hemsida

Senast uppdaterad: 2024-02-29 11:33