Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Byggnadsvårdsläger på Forsviks bruk 26-30/8

Välkommen till industriarvet och byggnadsminnet Forsviks bruk. Med över 600 års historia erbjuds du detta unika tillfälle att bidra till bruksmiljöns bevarande för framtida generationer genom att delta på detta byggnadsvårdsläger.

Vi på Slöjd & Byggnadsvård arrangerar tillsammans med Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Karlsborgs kommun ett byggnadsvårdsläger, denna gång med fokus på byggnaderna på Forsviks bruk utanför Karlsborg.

Historik och byggnader

Kraften från Forsviks ström har nyttjats i mer än 600 år och är den gemensamma nämnaren för de olika verksamheter som utvecklats på platsen. Med sin sammansatta bebyggelse utgör Forsvik en unik industrihistorisk plats av stort kulturhistoriskt värde. Från de tidiga vattenhjulens kvarnar, vattenhammare och sågar utvecklades järnbruket och ur detta bildades en av industrialismens tidiga platser, i detta fall Skaraborgs första mekaniska verkstadsindustri med gjuteri och verkstäder, smedja och förrådsbyggnader. Den första slussen längs Göta kanal färdigställdes i Forsvik 1813 och kanaltrafiken gav nya förutsättningar och på platsen bedrevs under en period varvsverksamhet. Sågverket utvecklades i ett område intill Bottensjön och blev ett eget bolag från 1930-talet. 1977 drabbades Forsviks bruk av nedläggning och byggnaderna på området lämnades åt förfallet. 1993 etablerades Stiftelsen Forsviks bruk på platsen och med detta gick verksamheten och området in i ett nytt skede. Efter stora restaureringsinsatser kan byggnaderna nyttjas och området har blivit ett besöksmål. Sedan 1996 är Karlsborgs kommun ägare till merparten av byggnaderna. Sedan 2005 är Forsviks bruk byggnadsminne. Arbetslivsmuseet på Forsviks bruk drivs sedan många år tillbaka av Kulturförvaltningen på Västra Götalandsregionen. 

Läs mer om Forsviks bruk och besöksmålet här

Innehåll

På byggnadsvårdsläger är tanken att deltagarna ska få prova på ett flertal olika renoverings- och hantverksmoment. På Forsviks bruk blir det följande moment:

  • Fönsterrenovering
  • Puts, mur och fogning
  • Rödfärgsblandning och målning

Härutöver kommer det erbjudas studiebesök och möjlighet att vara med på smide och mjölmalning i brukets kvarn mm. 

Mat och logi


Frukost och middag tillhandahålles av lägerledarna men tillagas av lägerdeltagarna. Lunch tillagas av lägerledarna. Inkvartering sker på Forsviks vandrarhem. 

Kursdeltagarna måste vara beredda på att dela rum. Sovrummen är jättefina och håller god standard. Bra att veta är dock att några av sovrummen delar på ett antal gemensamma badrum med dusch och toalett. Alla rum har således inte några egna badrum. Det finns en matsal och ett fullt utrustat kök. Medtag sänglinne och handduk. 

I närheten finns fina badmöjligheter så ta gärna med badkläder och hadduk för bad i sjön. 

Läs mer och se bilder på STF Forsvik Vandrarhem här

Vandrarhemmet i Forsvik. Fotograf Daniel Hedin.

Samarbetsparter

Byggnadsvårdslägret arrangeras i sasmverkan mellan Slöjd & Byggnadsvård/Kulturförvaltningen/Västra Götalandsregionen, Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Karlsborgs kommun samt med byggnadsvårdsbidrag från Länsstyrelsen i Västra Götaland. 

Var, när och hur?

Datum: 26-30 augusti 2024

Tid: Start kl. 10 måndagen den 26 augusti. Därefter alla dagar 8.30-17.

Lägerledare: Bebyggelseantikvarierna Daniel Hedin och Kristina de Rooij, Kulturförvaltningen, Västra Götalandsregionen.

Handledare: Muraren Thomas Andreasson samt finsnickaren och fönsterhantverkaren Manne Swedberg. 

Avgift: För medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen 5850 kr, för studerandemedlem 5000 kr.

Plats: Forsviks bruk, Bruksvägen 2, 546 73 Forsvik, eller koordinaterna: 56.58160. 14.44222.

Hitta hit!

Anmälan och frågor

Anmälan sker på Svenska Byggnadsvårdsföreningens hemsida. Observera att du måste vara/bli medlem i Byggnadsvårdsföreningen för att kunna anmäla dig.

Klicka här för att anmäla dig till lägret på Forsviks bruk

Svenska Byggnadsvårdsföreningen
Box 6442
113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se
byggnadsvard.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Är du nyfiken på byggnadsvårdsläger?

Se SVT-inspelning från Florö från 2016 och 2017 har SVT:s Gokväll visat korta filmer från lägret på onsdagar. Klicka här för att se inslaget när Ulrika Lindh och Björn Ohlén kokar röd slamfärg!

 

Senast uppdaterad: 2024-03-07 13:43