Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bakning i vedeldad stenugn 14-15/9

Bröd som bakas i vedeldad stenugn

Baka i bakugn är både teknik och njutning i skön förening. Kursen hålls i den fantastiska bakstugan på Nääs där allt bröd bakades under alla de sommarkurser som hölls på Nääs under slöjdskolans dagar.

Vi börjar dagen med att elda upp ugnen, hämta vatten och sätta degen. Under tiden degen jäser gör vi i ordning bakbord och lavar, rakar glöden åt sidan och tvättar ur ugnen så att själva baket kan börja. Vi tar upp degen på bakbordet, knådar den och gör små ämnen som kavlas ut på bakspade, naggas och läggs på jäsning. När jäsningen är klar naggas kakorna igen och brödkakorna skjutsas in i den varma ugnen. De är klara efter några minuter och läggs sedan att svalna på lavar. Dagen avslutas med lättare städning inför nästa dags bak.

Söndagen är en upprepning av första dagen och då gör kursdeltagarna alla moment själva med hjälp av kursledarna.

Lördagens kakor tillfaller Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening och söndagens kakor kursdeltagarna. Efter avslutad kurs bör du själv kunna sköta och baka i en vedeldad bakugn. Bakproceduren med att sätta deg, jäsning och eldning av ugn gås igenom flera gånger under kursen.

Kursledare

Kursledare är medlemmmar i Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening som sedan många år arrenderar den gamla bakstugan på Nääs. Varje år har de ett antal bakdagar då man har möjlighet att komma in och titta och att köpa de fantastiskt goda kakorna eller hjälpa till med att baka. 

Äta

På grund av passning av baket så kan inte kursen äta lunch på Nääs restaurang som brukligt är utan kursdeltagarna får avnjuta de nygräddade brödkakorna när de är klara. 

Ta med egen matsäck med lunch och dryck. När brödkakorna är klara serverar kursledarna smör och ost i bakstugan men ingen dryck.

Tag med

Förkläde, snibb för håret, träskor, en varm tröja (det kan vara kallt på morgonen innan ugnen är varm), kaffe eller annan dryck samt en smörgås till förmiddagen om man så vill. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar kl 9.

Kommer du med bil? Då gäller följande: Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.

Eventuell parkering betalas av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

När, var och hur?

Datum: 14-15 september 2024
Tid: Lördag och söndag kl 9-15 obs tiden!
Kursledare: Skallsjö-Nääs hemslöjdsförening  
Avgift: 1200 kr
Plats: Bakstugan, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen 

 

Läs mer om att gå kurser på Nääs

Läs om bakstugan på Nääs på Skallsjö Nääs hemslöjdsförenings hemsida

Hitta till bakstugan på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-04-25 09:18