Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Att rädda ett gammalt hus 25-30/6

Detta är en sexdagars intensivkurs i praktisk byggnadsvård med inriktning på timmer, fasad och fönster. Det är kursen för dig som vill lära dig renovera och restaurera en äldre byggnad på ett hållbart sätt och få ett helhetsgrepp om hur du ska bedöma, planera och utföra en lite mer omfattande restaurering.

Innehåll

Kursen utgår ifrån traditionella och bygnadsvårdsmässiga metoder där du under sex sammanhängande kursdagar får praktisk erfarenhet av timmerlagningar och enklare timmerbyten, fasadlagningar samt fönsterrenovering inklusive trälagning av båge och karm. Kursen är främst praktisk men innehåller även seminarium där vi går igenom konstruktionen i gamla hus, vanliga problem, lösningar och annat som är bra att ha med sig under sin husrenovering.

Efter kursen kommer du ha en övergripande förståelse för hur du undersöker, bedömer och reparerar skador i fasad, timmerstomme och karmar samt kunskap i fönsterrenovering. Du kommer ha förståelse för huskonstruktion samt förståelse för material, tillvägagångssätt och förhållningssätt när det kommer till renovering av ett äldre hus.

  • Seminarium om huskonstruktion och byggnadsvård: Vi går igenom hur gamla hus vanligtvis är konstruerade med fokus på timmer- och regelstommar. Vi går igenom viktiga faktorer vad gäller fukt, vattenavrinning och isolering samt bedömning av skador och åtgärder. Seminariet tar även upp frågor kring upplägg och prioriteringar under en renovering.
  • Timmerlagningar: Vi arbetar på en faktisk rötskada i en timmervägg där du som kursdeltagare får vara med och bedöma skadan, förbereda för åtgärd samt praktiskt delta vid lagning & byte av timmer i husets stomme.
  • Fasadlagningar: En fasad behöver sällan bytas ut i sin helhet då det ofta bara är lokalt som skador uppstått. Vi går igenom vanliga orsaker till att problem och skador uppstår i fasader och hur detta åtgärdas. Du får vara med och göra bedömningar av skador och utvärdera åtgärd samt praktiskt ta del av reparation av en fasad.
  • Fönsterrenovering med trälagingar: Att besitta kunskapen om hur träfönster underhålls och renoveras är guld värt! Under kursen får du lära dig både grundläggande underhåll, renovering och trälagningar av fönsterbåge och karm.

Kursens syfte och inriktning

Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskap vad gäller bedömning och åtgärd av skador i stomme, fasad och fönster på ett trähus samt ge en helhetsbild över hur gamla hus är konstruerade för att ge bättre kännedom om hur skador kan förebyggas & åtgärdas. Kursen riktar sig både till den som själv vill renovera sitt hus och vill få grundkunskap kring renoveringens olika moment men även till den som vill få bättre förförståelse för husets behov av åtgärder inför eventuellt uppdrag till snickare.

Kursledare

Veckans kursmoment hålls av timmerhanverkarna Love Vidstige och Maria Grönberg samt Lin & Leras grundare Jennie-Ann Olsson.

Love och Maria är utbildade på Dacapo i Mariestad och arbetar till vardags främst med äldre timmerhus och skador på dessa, fönsterlagningar och inredningssnickerier. Love arbetar idag som timmerman hos Göteborgsbaserade Timmerkultur och har tidigare drivit den egna firman Vidstige byggnadsvård & hantverk. Maria har specialiserat sig på timmerkonstruktioner och byten av bärande element och driver sedan 11 år tillbaka firman Aspen Kulturbygg. Maria och Love har tidigare hållit kurser tillsammans under byggnadsvårdsföreningens byggnadsvårdsläger på Årås kvarn och har även hållit separata kurser i fönsterrenovering, timmerlagning och fasadlagningar hos bland annat Lin & Lera.

Jennie-Ann är länsombud för Byggnadsvårdsföreningen och driver Lin & Lera Byggnadsvård. Hon är miljövetare och humanekolog i botten och har sju års erfarenhet av husrenovering på hobbynivå. Jennie-Ann håller kurser i fönsterrenovering, äggoljetempera, linoljefärg och odling samt arbetar stöttande under övriga kurser som hålls på gården.

Äta

I kursavgiften ingår fika samtliga dagar samt vegetarisk lunch onsdag-söndag. Uppge ev. allergier i samband med kursanmälan.

Boende, resa och parkering

Kommer du långväga ifrån och vill bo kvar i närheten under kursveckan finns möjlighet att boka en plats i delat boende på underbara Vägs Ände. Du betalar 2100 kr för boende under hela kursveckan (fem nätter). I huset som du delar med övriga kursdeltagare finns tillgång till delat badrum, kök, uterum och stor altan. Frukost ingår. Huset rymmer fem personer. Det finns två dubbelrum (ett med dubbelsäng och ett med två enkelsängar) samt ett enkelrum. På Vägs Ände finns även möjlighet att förbeställa middag på kvällen som serveras i deras trevliga bistro.

För bokning av boende kontakta Lin & Lera på tel 0762-140805 alt e-post byggnadsvardlarv@gmail.com.

Kursen ges på Lin & Lera Byggnadsvård med adress Larv Västergården 7, ​534 62 Larv.

Läs mer om Lin & Lera Byggnadsvård

I Vedum finns en tågstation dit du lätt tar dig från Göteborg, Herrljunga, Lidköping, Uddevalla och Skövde. Det är ca 6 km från Vedum till kursgården, det går att ta med cykel på tågen. Den sista biten kan man boka Närtrafik som tar dig från Vedum hela vägen fram till Lin & Lera. 

För de bilburna finns parkeringsmöjligheter på gårdsplanen.

När, var och hur?

Datum: 25-30 juni
Tid: Tisdag kl. 12-17, onsdag-fredag kl. 8.30-17, lördag-söndag kl 9-17
Kursledare: Love Vidstige, Maria Grönberg och Jennie-Ann Olsson
Avgift: 6750 kr
Plats: Lin & Lera Byggnadsvård, Västergården 7, Larv, Vara kommun

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig på Studieförbundet vuxenskolans hemsida

Senast uppdaterad: 2024-03-07 10:41