Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Snickeri för skräckslagna 2-4/2

Ett långt rum med snickarbänkar och några personer som jobbar vid borden. Höga fönster på rummets långsidor.
två pallar, en konsol och två delar av trälådor står på ett slitet trägolv

Inspirationsföremål inför kursen

Fint sliten liten pall på slitet trägolv

Allmogepall

långsmal pall med fyra ben

Mjölkpall

Äldre typ av träkonsol med sliten vit yta

Träkonsol av äldre snitt

Detta är en grundkurs för dig som tycker att finsnickeri verkar kul men inte har någon erfarenhet.

Under kursen går vi igenom hur man bearbetar trä för att tillverka finare konstruktioner, tex olika sammanfogningar som sinkning, kex, tappar och tapphål för att kunna göra en hylla, pall eller liknande. Du får gärna ha med dig en idé om vad du vill tillverka under kursen.

Du lär dig om korrekt användning av spik, skruv och beslag. Vi går också igenom vilka verktyg som är lämpliga att använda samt skötsel och till viss del skärpning av dessa. Vi använder både handverktyg och elverktyg. Du kommer även att få lära dig om olika träslag, kvaliteter och hur respektive träslag används. Avslutningsvis tillverkar vi själva ett användbart och vackert provföremål för att praktisera det vi lärt oss, både olika tekniker och olika verktyg.

Ett lämpligt föremål att tillverka själv kan vara exempelvis en allmogepall, en mjölkpall, en hylla med skafferikonsoller, en bricka med sarg eller en liten låda.

Materialkostnader tillkommer för det du tillverkar och tar med dig hem. Hur stor denna kostnaden blir beror ju på hur mycket material du önskar använda. Kostnaden kan bli mellan 100-250 kr/deltagare. Ha gärna med dig kontanter till kursledaren. 

Kursledare

Kursledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg som själv började sin bana med att gå snickeriutbildning på Nääs. Manne är mycket rutinerad och arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård. Han utför även mindre finsnickeriuppdrag genom sitt företag.

Fika och lunch

Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Ta med

Arbetskläder/oömma kläder, eventuellt handskar och oömma skor.

Vi har alla verktyg och maskiner som behövs för att genomföra kursen - men har du verktyg eller maskiner hemma som du gärna skulle vilja jobba med och lära känna mer är du självklart välkommen att ta med dem. Enkla hörselkåpor och skyddsglasögon finns att låna. 

Det kan vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så att du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Ta med en tröja om det är kallt ute.

Parkering

Kommer du med bil? Då gäller följande: Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.

Från och med augusti 2021 betalas eventuell parkering av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

När, var och hur

Datum: 2-4 februari
Tid: fre 13-17, lör & sön 10-17
Kursledare: Manne Swedberg, möbelsnickaren och byggnadsvårdare
Avgift: x kr
Plats: Långa salen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-02-05 07:39