Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lerklining, lerputs och lergolv 12-14/4

Foto som illustrerar ett pågående lerbygge

En introduktion till lera som byggmaterial. Är det möjligt att med traditionella och miljövänliga byggmaterial som trä, tegel, kalkbruk och lera skapa hälsosamma, vackra och godkända miljöer i en modern bostad?

Ulf Henningsson beskriver framförallt lerans möjligheter att uppfylla både lagkrav och önskemål om komfort. Vi tittar på tekniken bakom befintliga lerklinade ytor och diskuterar byggnadsfysik, fuktabsorbering och annat skoj! Senare går vi igenom hur man blandar lerbruk och vilka egenskaper de olika blandningarna och komponenterna har.

Rummen på Oliviagården på Orust har förberetts till olika nivåer i putsarbetet. Du får prova på både att rengöra timmer, hugga spår, laga i trasigt, sätta nät, grovputsa och finputsa. Hur man applicerar bruket på vägg och golv, hur du stockar och får ut leran jämt med hjälp av olika verktyg, skulptering i lera samt efterbearbetning med finputs. Mycket diskussion om specifika problem eller frågeställningar äger rum under själva arbetet. Efter kursen kan deltagarna både grovputsa och finputsa och har koll på hållbara lerblandningar.

Kursledare

Ulf Henningsson är kulturhantverkare från Västkusten. Han är en av Sveriges mest anlitade och absolut skickligaste lerbyggare har de senaste 20 åren ägnat sig på heltid åt praktiskt byggande med lera, halm och naturmaterial.

Ulf Henningsson driver firman Eko-Ulf, men kallas även Ler-Ulf, arbetar med ekologiskt och naturligt byggeri framför allt lerbygge och halmhus. Ulf är även populär kursledare vid Slöjd & Byggnadsvårds kurser i lerbygge.
Läs mer om Ulf på www.ekoulf.se

Bra att veta

Lunch och fika ingår i kursavgiften. Ange önskemål om specialkost i anmälan. OBS! får vi in noteringar om specialkost senare än två veckor innan är det inte säkert att vi kan tillgodose era önskemål.

Alla kursdeltagare möts för en gemensam lunch på Orust Återbruk på fredagen. Adress: Brattorp 430, 472 93 Svanesund

Oliviagården ligger i Kollungeröd 653, 472 93 Svanesund. Det är 10 minuter med bil från Orust Återbruk (Vräland).

Oliviagården är under utveckling. Alla byggnader håller på att renoveras från grunden och kurserna är en del i omhändertagandet av dem. Vi vill därför förbereda er på att toalett, kök och andra utrymmen är något provisoriska. Det finns utedass samt en vattentoalett tio minuter bort. Delar av arbetet sker utomhus och alla lokaler är inte uppvärmda - ta på kläder efter väder.

Behöver du övernattning i närheten, kontakta Helena på Orust Återbruk: 070-6638922, helena@orustaterbruk.se

Helgkursen arrangeras i samarbete med Orust Återbruk/Cirkus Cirkulär.

Anmälningsinformation

Kursen startar vid 8 anmälda deltagare.

Observera att vi regelrätt inte skickar någon bekräftelse på anmälan via e-post direkt efter anmälan, annat än det autosvar du får om att din anmälan är skickad. Vi skickar kallelse/faktura 1-2 veckor innan kursstart.

När, var och hur?

Datum: 12-14 april 2024
Tid: fredag kl. 13-17, lördag och söndag kl. 10-17
Kursledare: Ulf Henningsson, civilingenjör och lerbyggare
Avgift: 3525 kr
Plats: Oliviagården ligger i Kollungeröd 653, 472 93 Svanesund. 

Anmälan och frågor

Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen 

För anmälan eller mer information kontakta:
Studieförbundet Vuxenskolans kundtjänst 010 - 33 00 900 

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Hitta till Slöjdstationen

 

Senast uppdaterad: 2024-03-27 11:44