Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hur ska ett tingshus se ut? Rättens rum igår och idag

Svartvitt foto från 1930 som visar en stor sal med högt i tak, väggarnas nedre del är täckt med mörk träpanel. I mitten står ett bord med en hög stol - detta flankeras av två bord med flera stolar. I förgrunden är ett skrank och närmast i bild träbänkar. Bilden visar en tingssal från 1930.

Föreläsningen Hur ska ett tingshus se ut? Rättens rum igår och idag av antikvarie och docent Eva Löfgren hölls den 2 december 2022. Läs mer och se föreläsningen här!

Domstolen är en av samhällets viktigaste platser. Hur har domstolsarkitekturen präglat rättegångssituationen i olika tider? Vilka krav ställdes på tingssalen på 1700-talet och hur skiljer de sig från det vi förväntar oss idag? Det är några av frågorna Eva Löfgren tar upp i sitt föredrag. 

Eva Löfgren är bebyggelseantikvarie och docent vid institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet. 

En sal med fönster i bakgrunden flera bord med sittplatser. I bakgrunden är bordet högre. Det mesta i interiören är av ljust trä och borden har gröna skivor. Interiören visar en tingssal.
Foto ovan: Förhandlingssal i Solna tingssrätt 2022. Foto: Eva Löfgren.

Foto på sidans topp: Förhandlingssalen i Vartofta härads tingshus i Tidaholm 1930, Foto: Tidaholms museum.

Senast uppdaterad: 2023-08-16 09:01