Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stigarna leder oss till dem vi en gång var

en solig vårdag i naturen med vitsippor och en stig med två personer och en hund.

Föreläsningen Stigarna leder oss till dem vi en gång var av Katarina Saltzman & Daniel Svensson hölls den 27 oktober 2023. Läs mer och se föredraget här!

Stigar fungerar som ett gemensamt minne av hur vi har rört oss genom landskapet. Vi förknippar dem med minnen och olika aktiviteter, såsom barndomens badplatser eller svampstället bortanför åsen. Stigar tar plats i konst, litteratur och musik. Det är dags att vårda dem som en del av kulturarvet.

Föredragshållarna har sedan 2017 forskat kring stigar som kulturarv och använder ordet ”rörelsearv” för att fånga stigarnas dubbla natur som både materiella och immateriella lämningar.

En person med blont långt hår, blå glasögon och blommig scarf ler mot kameran och solen lyser från höger.
En person står utomhus en solig vinterdag.

Katarina Saltzman (till vänster) är docent i etnologi på Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet och Daniel Svensson (till höger) är fil.dr. i historia och biträdande lektor i sport management inom Idrottsvetenskap (IDV) vid Malmö universitet.

Senast uppdaterad: 2023-11-17 11:04