Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Oregelbundna tapetmönster

Foto rakt uppifrån på en person som håller i tre tapetvåder som ligger på ett golv

Föreläsningen Oregelbundna tapetmönster av formgivare och kulturmålare Mirjam Korn hölls den 16 december 2022. Läs mer och se föreläsningen här!

Mirjam berättar under föredraget om historiska och nutida tapetmönster som är konstruerade för att monteras utan mönsterpassning, eller har en mönsterpassning som möjliggör  oregelbundenhet i mönstret. 

Mirjam Korn är formgivare och kulturmålare, och har som gästhantverkare på Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet gjort en djupdykning i oregelbundna tapetmönster och metoder för att skapa dem, antingen som ett redskap för att bevara äldre tryckteknikers mjuka variationer vid rekonstruktion av historiska mönster, eller vid nyskapande formgivning.

Tapet med beigebrunt oregelbundet mönster på vit botten

Tapet med fri mönsterpassning, 1940-talet. Från Tapetoramas arkiv, tillverkare okänd. Foto Mirjam Korn

 

Ljus tapet med blå blommor och prickar i ett regelbundet mönster

Blå Kornblomst, tapetmönster rekonstruerat av Ann-Charlotte Strandberg, Lim & Handtryck. Foto Mirjam Korn

mönstrad tapet med grått på vit botten

Finsefjäll, tapetmönster med tillämpning av tunnelmetoden. © Mirjam Korn

 

Foto högst upp på sidan: Marmormönstrad tapet ur Lim&Handtrycks sortiment. Tapeten kan monteras på flera sätt, Ann-Charlott Strandberg har modifierat så den kan monteras rakt och med två olika försättningar, och även vändas uppochned. På bilden provlägger Henrik Strandberg tre våder. Foto Ann-Charlott Strandberg.

Senast uppdaterad: 2024-01-12 11:34