Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Biobaserade isoleringsmaterial

flicka mot grå bakgrund

Ulrika Lindh föreläste den 25 februari 2022 om olika typer av biobaserade isoleringsmaterial. Läs mer och se föreläsningen här!

Varför välja ett dåligt isoleringsmaterial när det finns så många bra? Det frågar sig Ulrika Lindh, som vill slå ett slag för de hållbara, lokalproducerade och ofta prisvärda växtbaserade materialen. För den som går i isoleringstankar, finns det flera olika material att välja mellan.

För den som går i isoleringstankar, finns det flera olika material att välja mellan. När det gäller biobaserade material, gäller generellt att de har ett lågt ekologiskt fotavtryck. De fungerar som kolsänkor genom att de binder mer växthusgaser under växtfasen än vad som släpps ut vid produktionen. Ofta är också klimatpåverkan vid tillverkningen betydligt lägre än för andra isoleringsmaterial. Ytterligare en fördel ur miljösynpunkt är
att de ofta kan köpas lokalproducerade.

Ulrika Lindh är bebyggelseantikvarie vid Slöjd & Byggnadsvård och ett av hennes hjärteområden är hållbarhet och cirkulära flöden. Slöjd & Byggnadsvård har de senaste 10-15 åren arbetat mycket för att öka intresset för sunda och hållbara byggmaterial.

 

Senast uppdaterad: 2024-03-19 11:33