Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Holkkvarnen, en utrotningshotad art

Dekorativ

Föreläsningen Holkkvarnen, en utrotningshotad art av Hans Hellman & Mattias Hallgren hölls den 15 september 2023. Läs mer och se föredraget här!

Väderkvarnar var förr ett karaktäristiskt inslag i landskapet. En speciell modell som var vanlig i Västsverige var holkkvarnen.

Mattias Hallgren timmerman från Traditionsbärarna och Hans Hellman antikvarie på Västra Götalandsregionens kulturförvaltning har dokumenterat denna säregna byggnadstyp.

Holkkvarn i omålad trä.
Holkkvarn i rödfärgad panel.
1785 skuret i en trästock.

Holkkvarnar i Västra Götaland. I mitten Otterstads holkkvarn. Till höger årtalet 1785 snidat i timmret i Rackeby holkkvarn. Foto: Hans Hellman.

Idag finns bara ett 20-tal kvar i hela Sverige vilket gör att man kan säga att den är direkt utrotningshotad, för att låna naturvårdens begrepp. Lär mer om väderkvarnar, hur de fungerar och vad man bör tänka på när man dokumenterar och restaurerar speciella byggnadstyper. Några holkkvarnar går bra att besöka, exempelvis på Liseberg och i Fornbyn i Skara.

 

Senast uppdaterad: 2024-01-12 11:27