Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Att göra eller inte göra? Om ditt hus – ur energisparsynpunkt

Gul byggnad i vinterlandskap.

Föreläsningen Att göra eller inte göra? Om ditt hus – ur energisparsynpunkt hölls av Chico Hovedskov Crafoord den 11 mars 2022. Läs mer och se föreläsningen här!

 

Vad göra eller inte göra med sitt hus?

Många av de energisparåtgärder som våra hus utsatts för under decennier, har varit både kostsamma och inte heller givit lägre driftskostnader. I vissa fall har det till och med åstadkommit rötskador på husen.

Föredraget ger en överblick över energisparåtgärder man absolut inte bör göra och vad dessa åtgärder har kostat samt vilka merkostnader man drar på sig då man försöker att spara energi. Gamla hus bör läcka värme för att kunna ”torka”. Det är viktigt när det är en massiv stomme utan tätskikt vilket innebär att fukten kan vandra fritt i konstruktionen.

Myten att gamla fönster läcker enorma mängder energi avlivas och istället får du reda på hur bra gamla fönster är. Efter föredraget kan du förhoppningsvis nyanserat betrakta den flora av reklam av energibesparande åtgärder som vi bombarderas med i gratistidningarna. En reklam som ger sken av att vara fakta men som kanske inte alltid tål att kritiskt granskas.

Chico Hovedskov Crafoord är byggnadsingenjören som älskar gamla hus och försöker hitta de mest besparande (estetiskt, energimässigt och ekonomiskt) lösningarna för huset. Chico arbetar på Slöjd & Byggnadsvård.

Senast uppdaterad: 2023-02-14 12:55