Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Landsbygdens bilverkstäder - Ett modernt kulturarv

En röd bil på verkstad. En mekaniker står lutad över bilen
Fotograf: Sara Roland

Föreläsningen Landsbygdens bilverkstäder - Ett modernt kulturarv hölls digitalt av Sara Roland den 1 mars 2024. Läs mer och se föreläsningen här!

Bilverkstaden kvalar kanske inte in som symbol för modernism, framtidstro och den nya tiden på samma sätt som asfalterade vägar, motell, jukeboxen och bensinstationerna. Men likafullt utgör de ett intressant kulturarv på den svenska landsbygden.

Verkstaden var delvis en förlängning av smedjan som alltid funnits och behövdes egentligen bara när bilen gick sönder. Är det kanske därför verkstaden är så osynlig i bilismens historia och vår bild av 1950-talet?

I föreläsningen Landsbygdens bilverkstäder- ett modernt kulturarv ger antikvarie Sara Roland oss berättelsen om framväxten av bilverkstäder på landsbygden, med utgångspunkt från Skaraborgsområdet. Verkstädernas framväxt och förändring tas upp och kopplingen till modernism, hur landsbygdens miljöer betraktas samt perspektiv på immateriellt kulturarv.

Senast uppdaterad: 2024-03-19 12:23