Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

DEMONSTRATION, PROVA PÅ & WORKSHOPS

En person ristar in ett mönster i en gipsform

Under REKO på Nääs 2023 har du möjlighet att prova på flera hantverk och material och delta i workshops. Läs mer här!

Demonstrationer och prova på

 

Gengasbil

Niklas Alexandersson visar och demonstrerar hur hans gengasbil fungerar.

 

Mura och känn på hampabruk

Krister Nyman från Målarkalk AB demonstrerar och låter er prova på att mura och känna på bruk från deras hampasortiment.

Målarkalk hittas vid Slöjdstationen, där även Lerulf visar lerbygge.

Länk till Målarkalks webb

 

Lerbygge

Eko Ulf, eller Lerulf som Ulf Henningsson också kallas, är kunnig i alla typer av lerbyggnation såsom halmhusbygge, lerklining, lättlera, pisé, mackelering, lergolv och lergolv i våtrum. Läs mer om de olika teknikerna på Eko Ulfs webbsida via länken nedan.

Under REKO på Nääs träffar ni Ulf i Slöjdstationen där han visar och låter er prova på att jobba med lerbruk och olika tekniker att mura och putsa med lera.

Länk till Eko Ulfs web

Länk till Eko Ulfs sida på hantverksregistret

 

Trälagningar på fönsterbågar

Manne Swedberg demonstrerar och svarar på frågor om trälagningar på fönsterbågar.

 

Renovering av Vänhem

Vänhem genomgår för tillfället en exteriör restaurering som bl.a. innefattar trälagningar, fönsterrenovering, ommålning och byte av takmaterial. Träffa snickaren Andreas från ADN Bygg och målaren Linus från Kent P som arbetar med den pågående restaureringen. Följ med fönsterhantverkaren Henrik från August Abrahamsons stiftelse in i verkstaden i husets källare. På plats finns även bebyggelseantikvarien Ylva från Acanthus som är antikvariskt medverkande i restaureringen. 

Var: Vid Vänhems glasveranda 

När: 13.00-13.30 och 14.00-14.30

 

Prova på att slå med lie

Prova-på att slå med lie och få rådgivning om hur du håller lien vass och hur du sköter din äng. 

Tid: 11.00-13.00, 14.00-16.00

Var: Nääs ängar

Läs mer här

 

Svegsvarvning

Mårten Bygden från föreningen Krutbacken demonstrerar hur en svegsvarv fungerar och hur han gör för att svarva en skål på den hemmabyggda svarven utan el. Demonstrationen omfattar momenten hela vägen från ämne till färdig skål och hur han fäster den i svarven. Efter demonstrationen finns möjlighet att själv prova på hur det fungerar och känns. Varje demonstration med prova på tar ca 1 timme.

Tider: 11.00-12.00, 13.00-14.00 och 15.00-16.00.

 

Baka bröd i stenugn, Bakstugan

Under REKO håller Skallsjö Nääs hemslöjdsförening öppet i Bakstugan där dom visar upp hur dom bakar i bakugnen och säljer nybakade brödkakor.

Läs mer om Skallsjö Nääs hemslöjdsförening på webben

 

Workshops

 

Färgsättning av hus kl 12.00-12.45

Träffa färgsättningsrådgivaren Lisa Molander i utställningen Kolorera. Ta med dig ett foto eller en ritning på ditt hus och prova på att göra olika färgsättningar. Kostnadsfri drop in - vid kö används nummerlappar.

Läs mer om Kolorera här

 

Färgsättning av hus kl 14.00-14.45

Träffa färgsättningsrådgivaren Lisa Molander i utställningen Kolorera. Ta med dig ett foto eller en ritning på ditt hus och prova på att göra olika färgsättningar. Kostnadsfri drop in - vid kö används nummerlappar.

Läs mer om Kolorera här

Senast uppdaterad: 2023-05-24 16:07