Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

FÖREDRAG & VISNINGAR

Porträttfoto av en man som kisar i solen

Under REKO på Nääs 27 maj 2023 kan du lyssna på föredrag om hållbarhet och byggnadsvård och följa med på visningar i och runt området. Läs mer här!

Föredragen på REKO på Nääs hålls på vår utomhusscen. Eftersom det inte är möjligt att projicera bilder på ett bra sätt utomhus väljer vi att ha bilderna tillgängliga på vår webb. Fotografera föredragets QR-kod och följ föredragets bilder via mobilen.

Tid Aktivitet Beskrivning
 

 

 

11.00-12.00

Visning: Slöjd- och trädvandring med Mikael Östblom och Tobias Havaas

Trädkronor av kastanj

Följ med biolog Mikael Östblom och hemslöjdskonsulent Tobias Havaas på en vandring runt området och lär dig lite om platsens historia, träden som växer här och slöjden de lämpar sig för.

Vandringen passar hela familjen och är ungefär 1,6 km lång med lite ojämn mark att gå på här och var.

Max 20 deltagare. Tidsåtgång cirka en timme. Samling nedanför trappan till Slöjd & Byggnadsvårds stora entré.

 

 

 

12.00-13.00

Föredrag: Det byggda kulturarvet: bevarande och hållbarhet med Gustav "Rävjägarn" Bergström

En person kisar med ögonen i solen

Gustav Bergström, känd under signaturen Rävjägarn, älskar gamla ting och strider outtröttligt mot slit- och slängkulturen. Han har under många år spridit kunskap om vikten av att bevara det byggda kulturarvet. Gustav driver föreningen Renoveringsraseriet, utsågs 2017 till Årets byggnadsvårdare samt 2021 till Årets miljösvensk.

I denna föreläsning kommer han att berätta om sina egna erfarenheter, hur det hela började och varför det är hållbart att bevara. Att se vad som finns och inte stirra sig blind på det som saknas, är hans grundinställning.

Scenen vid Slöjdstationen.

   

 

13.00-13.30 Visning: Restaurering av Vänhem 

Vänhem genomgår för tillfället en exteriör restaurering som bl.a. innefattar trälagningar, fönsterrenovering, ommålning och byte av takmaterial. Träffa snickaren Andreas från ADN Bygg och målaren Linus från Kent P som arbetar med den pågående restaureringen. Följ med fönsterhantverkaren Henrik från August Abrahamsons stiftelse in i verkstaden i husets källare. På plats finns även bebyggelseantikvarien Ylva från Acanthus som är antikvariskt medverkande i restaureringen. 

Var: Vid Vänhems glasveranda 

   

 

14.00-14.30 Visning: Restaurering av Vänhem 

Vänhem genomgår för tillfället en exteriör restaurering som bland annat innefattar trälagningar, fönsterrenovering, ommålning och byte av takmaterial.

Träffa snickaren Andreas från ADN Bygg och målaren Linus från Kent P som arbetar med den pågående restaureringen. Följ med fönsterhantverkaren Henrik från August Abrahamsons stiftelse in i verkstaden i husets källare. På plats finns även bebyggelseantikvarien Ylva från Acanthus som är antikvariskt medverkande i restaureringen. 

Var: Vid Vänhems glasveranda 

   

 

14.30-15.30

Visning: Färgvandring med Dan Hansen, Wibo färg AB

En gul träbyggnad med rött tak

Färgvandring bland byggnaderna på Nääs Seminarieområde.

Max 25 deltagare. Tidsåtgång cirka en timme. Samling nedanför trappan till Slöjd & Byggnadsvårds stora entré.

     
14.30-15.15

Föredrag: Omställningsresan med Niklas Alexandersson

En person lutar sig mot en äldre volvo i rött och vitt med plåtrör och behållare monterade baktill

Niklas Alexandersson pratar om sitt projekt Omställningsresan. Det går ut på att Niclas ska ställa om till en klimatneutral och miljövänligare livsstil. Han ser det som att de som bor på landsbygden som kan leda klimatomställningen. På landsbygden finns skog, växter, vatten, åkermark, djur m.m. samt utrymme att göra lite som man vill. Niclas plan är att bygga från det han har och det han kommer att behöva skaffa för konverteringar och ombyggnader ska till stor del vara återbrukat material.

Till REKO-festivalen kommer han att köra sin gengaskonverterade Volvo 145:a och ni är välkomna att ställa frågor om projektet och bilen under resten av dagen.

Scenen vid Slöjdstationen.

 

Senast uppdaterad: 2023-05-26 16:56