Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Demonstration Stolpverk med Stolpverk Norden

Var med och res en stolpverkstomme under Reko med Stolpverk Norden.

Stolpverk Norden är ett företagsnätverk som främjar samarbeten, erfarenhetsutbyte och kompetensutvecklingen inom stolpverkbyggandet. Ni hittar dem i kanten av workshopsområdet där de bygger upp en stolpverkskonstruktion och pratar om fördelarna med stolpverk under hela helgen.

Stolpverk kan jämföras med den engelsk-språkiga övergripande termen, Timber Framing, men i Skandinavien finns det tradition att också använda mindre dimensioner än 7-8 tums timmer.

Stolpverk är en historisk konstruktion, men det kan också vara en helt modern byggnad. Det kan handla om både bostadshus, lador, carport, växthus, och det kan vara allt från stora komplexa tak- eller tornkonstruktioner till små halvtak. Andra vanliga benämningar i Skandinavien är ramverkstimring, korsverk, tømmerrammer, stavverk, reisverk, bindingsværk.

Klicka här för att komma till Stolpverk Nordens hemsida!

Aktivitet: Demonstration 
Dag: Lördag & söndag
Tid: 11-17 drop in
Ledare: Anders Brunfors
Plats: Workshopsområdet

Illustrationen högst upp på sidan är hämtad från Stolpverk nordens hemsida: Där skriver de: Detta är den vanliga typen av korsvirke eller bindingsværk, som ofta har fyllnad av tegel eller lerklining, där timret har jämna storlekar och strävorna ofta var böjda. Här visas den med en stickbjälke med genomgående och kilad tapp. På tyska kallas det fachwerk och på engelska half-timbering eller black and white.

Senast uppdaterad: 2023-02-14 10:18