Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Knut hugger en fågelskål

Två fågelskålar i närbild

Knut Östgård visar och berättar om träet och verktygen under tiden han arbetar fram en fågelskål med handkraft.

En fågelskål är ett ganska traditionellt föremål som är en träskål med hals och skärt, formad för att likna en fågel. Ofta en färgglad fantasifågel men variationerna och namnen är många. Dessa har periovis varit populära att dricka ur och går ibland under namn som ölhöna. 

Knut Östgård har ett långt liv med träslöjd bakom sig och en skicklighet och erfarenhet som få besitter. Fågelskålen hugger han först ur med tjäckla (en tvärställd och rundad yxa) och formar utsidan med en täljyxa i en bit färskt trä. Sedan renskär han insidan med en böjd skölp och utsidan med kniv och spånhyvel. 

När fågelskålen sedan torkat renskär han en andra gång för att få en slät yta och kan också skära mönster och dekor. Men det blir efter REKO.

Detta är en långsam process som pågår ett tag - speciellt då Knut gärna berättar och svarar på frågor under arbetet. Så det går bra att återkomma och följa utvecklingen stegvis ifall det är mycket annat som lockar. 

Senast uppdaterad: 2020-03-11 15:22