Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Byggnadsvårdsläger på Näverkärr 29/6-4/7

Kom på byggnadsvårdsläger på Näverkärr! Här får du renovera fönster, byta lockläkt, snickra trappräcke, tapetsera, jobba med pappspänning, laga kallmur och mycket mer. Näverkärrs gård är beläget på Härnäset i Brastad i Lysekils kommun i hjärtat av Bohuslän. Gården förvaltas av Västkuststiftelsen och ligger i naturreservatet Näverkärr.

Vi på Slöjd & Byggnadsvård arrangerar återigen ett byggnadsvårdsläger på Näverkärr tillsammans med Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Västkuststiftelsen.

Historik och byggnader

Näverkärrs gård finns upptagen i Lysekils kommuns Kulturmiljöprogram och ingår där i Kulturmiljö 6. Näverkärr-Slävik-Bubacka. Där kan man läsa följande:

Näverkärrs gård har en upprättad vård- och underhållsplan vilken ligger till grund för åtgärder inom gårdsmiljön. Förändringar av befintlig bebyggelse utförs varsamt så att byggnadernas karaktärsdrag inte förvanskas – med stort fokus på byggnadernas ursprungliga detaljer.

Gårdens byggnader utpekas även som särskilt värdefulla byggnader och omfattas därför av förvanskningsförbudet enligt PBL 8 kap 13 §: En byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får inte förvanskas. Gården omfattas även av varsamhetskravet enligt PBL 8 kap 13 §: Ett byggnadsverk ska hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och de tekniska egenskaper som avses i 4 § i huvudsak bevaras. Underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadsverkets värde från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt.

Näverkärrs gård, består av ett boningshus, ett förråd med vedbod, ett magasin, en smedja och en ladugård. Boningshuset är ett västsvenskt dubbelhus i två våningar, sannolikt uppfört i slutet av 1700-början av 1800-talet. Boningshuset är timrat, av nästan kvadratisk form (ca 10×12 m) med två hela våningar som inrymmer sex rum och kök. Murstocken är centralt placerad i byggnaden. Grunden är en putsad kallmurad stengrund. Under en liten del av huset finns ett källarutrymme. Muntlig tradition i släkten påstår att huset från början var i en våning med vind, men att det senare byggdes på med ytterligare en våning. Möjligen kan detta ha gjorts i samband med en större renovering på 1830-talet. Övervåningen har högre takhöjd än bottenvåningen. Detta är ett fenomen som är ganska vanligt, vid påbyggnader av gamla hus. Timmerstommen är utvändigt klädd med en handhyvlad locklistpanel, daterad till början, mitten av 1800-talet. Knutarna är inklädda med knutlådor. Utmed gaveln åt väster finns en farstuutbyggnad i form av en snedtäcka. Snedtäckan är uppförd 2017 och ersatte då en äldre snedtäcka som troligen tillkommit under 1800-talet.

Under 2020, 2021, 2022 och 2024 stod Näverkärrs gård värd för byggnadsvårdsläger. Lägren anordnades även då i samarbete mellan Slöjd & Byggnadsvård, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Västkuststiftelsen. 

Innehåll

På byggnadsvårdsläger är tanken att deltagarna ska få prova på ett flertal olika renoverings- och hantverksmoment. På Näverkärr blir det följande moment:

  • Fönsterrenovering, ladugården: Renovering av spröjsade fönster på ladugården.

  • Fasadrenovering, smedjan: Byte av skadad lockläkt på smedjan, kokning av rödfärg, målning.

  • Finsnickeri, boningshuset: Trappräcke

  • Tapetsering, boningshuset: Pappspänning och tapetsering

  • Kallmurning, trädgård: Lagning av kallmur framför boningshuset.

Härutöver erbjuds bland annat målning med linoljefärg, prova på att slå med lie, , samt bad och vandring i ett av Bohusläns finaste och mest unika naturreservat. Under avslutningskvällen är det öppet hus och kursdeltagarna visar upp Näverkärrs gård och delar med sig av sina lärdomar till långväga gäster och lokalbor. Det blir musik, härligt häng och goda skratt!

Boende

Under kursen måste kursdeltagarna vara förberedda att dela rum med andra.

Kursdeltagarna sover i våningssängar som är provisoriskt utställda i det stora (något lyhörda!) boningshuset. Kursdeltagarna kan välja att lösa boende på egen hand, men får då inget avdrag på kursavgiften. Det är även möjligt att bo i eget tält eller husbil under lägret om så önskas. På gården finns kök, (en) toalett med dusch och tvättmaskin.

För mer information gällande tillgänglighet, hör av er till Saga Karlsson på Västkuststiftelsen, 070 344 26 11.

Lägret börjar söndag förmiddag, men det går bra att anlända till gården kvällen innan om man har en längre resväg, detta måste i så fall meddelas till lägerledarna. Under några av kvällarna organiseras det aktiviteter, för dem som vill. Dessa aktiviteter bekostas av kursdeltagaren. Mer information om valbara aktiviteter skickas ut till kursdeltagarna innan start.

Platsen och resan

För de kursdeltagare som är i behov av en lugn stund på kvällen ligger Näverkärrs gård mitt i ett av Bohusläns vackraste naturreservat. Det finns både en långgrund badvik och en liten hamn med badstege på promenadavstånd. I reservatet finns en fin ädellövskog med flera jättelika träd närmare 200 år gamla.

Kursdeltagare tar sig till platsen med buss till Hallinden (Lysekil). Från Hallinden blir kursdeltagarna sedan upphämtade med bil. Inför kursstart behöver därför alla kursdeltagare meddela kursadministratören beräknad tid för ankomst. Skulle kursdeltagare välja att ta egen bil förespråkas samåkning. Mer information skickas ut till kursdeltagarna innan start.

Samarbetsparter

Byggnadsvårdslägret arrangeras i sasmverkan mellan Slöjd & Byggnadsvård/Kulturförvaltningen/Västra Götalandsregionen, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Västkuststiftelsen, med byggnadsvårdsbidrag från Länsstyrelsen i Västra Götaland. 

Var, när och hur?

Datum: 29 juni till och med 4 juli 2025

Tid: Start kl 10 den 29 juni. 

Lägerledare: Ulrika Lindh, bebyggelseantikvarie på Slöjd & Byggnadsvård, Kulturförvaltningen, Västra Götalandsregionen och Saga Karlsson, arkitekt SAR/MSA, Ansvarig byggnad och gestaltning, Västkuststiftelsen samt Florina Lachmann, Västkustsiftelsen.

Avgift: För medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen 5900 kr, för studerandemedlem 5130 kr.

Anmälan och frågor

Anmälan sker på Svenska Byggnadsvårdsföreningens hemsida. Observera att du måste vara/bli medlem i Byggnadsvårdsföreningen för att kunna anmäla dig.

Klicka här för att anmäla dig till lägret på Näverkärr

Svenska Byggnadsvårdsföreningen
Box 6442
113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se
byggnadsvard.se

Mer information om kursinnehåll:
För ytterligare frågor kontakta först och främst administratören för kursen:
Florina Lachmann, Västkuststiftelsen, 073 092 46 64

Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Är du nyfiken på byggnadsvårdsläger?

Se SVT-inspelning från Florö från 2016 och 2017 har SVT:s Gokväll visat korta filmer från lägret på onsdagar. Klicka här för att se inslaget när Ulrika Lindh och Björn Ohlén kokar röd slamfärg!

 


Senast uppdaterad: 2025-03-28 16:28