Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kallmurning - lär dig restaurera en stenmur 11/5

En raserad stenmur

Stenmurar är ett viktigt inslag i vårt kulturlandskap och ett hantverk som inte många längre behärskar.

I det gamla bondesamhället användes trä- och stengärdesgårdar för att hägna in eller ut boskap. I södra Sverige var även risgärden vanliga, d.v.s. hägnader som gjordes av grenar, kvistar, taggiga buskar eller andra röjningsrester. I västra Sverige är stenmurar ett vanligt och karaktäristiskt inslag i kulturlandskapet. Murarna hittas både runt kyrkogårdar, runt inägomarken på bondgårdar och som gränsmarkering i skog och mark. Vi har de enkla stenmurarna längst västerut och de dubbla skalmurarna lite längre inåt Västergötland samt runt kyrkorna.

På denna kurs restaurerar vi kallmurade stenmurar som finns på torpet Dammsjöås utanför Alingsås. Detta torp ägs och förvaltas gemensamt av Alingsås hembygdsförening och Alingsås friluftsklubb. 

Under kursen kommer vi restaurera delar av de stenmurar som finns runt torpet. Vi går bland annat igenom hur man kan börja och slutföra ett sådant projekt, vilka förberedelser som behöver vidtas och vilka verktyg som behövs. 

Kursledare

Joakim Lilja är hemslöjdskonsulent vid Förvaltningen för kulturutveckling och har en bakgrund som lärare i landskapsvård på Institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet där han var projektledare i projektet Kallmurade naturstenskonstruktioner. Detta projekt resulterade bland annat i rapporten Handbok i kallmurning.

Klicka här för att läsa rapporten Handbok i kallmurning

Fika och lunch

OBS! Egen fika, dryck och lunch medtas till denna kurs. Det finns fikarum att nyttja vid kallt väder.  

Tag med 

Bra att ha med sig är handskar och oömma kläder. Även skor med stålhätta är lämpligt. Kursen hålls utomhus så kläder efter väder.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Det finns vindskydd att hyra för den som vill sova över.

Klicka här för att se mer information om gården på hembygdsföreningens hemsida

Det finns ingen el men rinnande vatten och ett utedass.

När, var och hur?

Det här är en endagarskurs som hålls på torpet Dammsjöås i Maryd. Torpet ligger ca sex kilometer sydost om Alingsås. Från Maryd är det skyltat till Dammsjöås, en sträcka på ca 2,5 km. Från parkeringen är det ca 250 meters promenad upp för backen till torpet där vi ses.

Datum: 11 maj 2024
Tid: Lördag kl 10-17
Kursledare: Joakim Lilja
Avgift: 1500 kr
Plats: Dammsjöås, Alingsås

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen

Hitta till Damsjöås

Senast uppdaterad: 2024-04-25 08:56