Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Skedtäljning 4-5/5

En snidad sked

Vi täljer skedar med yxa, kniv och skedkniv i färskt trä. Den här kursen passar både dig som är nybörjare och dig som täljt skedar tidigare.

Vi börjar kursen med en kopp kaffe eller te och en introduktion där Thobias berättar och visar hur han arbetar och tänker kring formgivning och arbetsgång. Sedan jobbar vi med egna skedar eller slevar på den nivå var och en är på med utrymme för både personlig feedback, hjälp och gemensamma genomgångar. 

Under kursen får du lära dig korrekt användning av yxa, täljkniv och skedkniv samt skötsel och till viss del skärpning av dessa. Vi kommer endast att arbeta med skärande verktyg och du får gärna ta med dig dina egna. Du kommer även att få lära dig vilka träslag som lämpar sig för täljning, dess kvaliteter och hur respektive träslag används.

Vi kommer också att beröra hur man kan tänka kring form och design när man täljer skedar samt hur materialets uppbyggnad påverkar möjligheter och resultat. Exempelvis fiberriktning och krympning.

Den här kursen passar dig som vill få tid att lära dig skedtäljning ordentligt så att du kan fortsätta på egen hand senare. Eller för dig som exempelvis gått Naturtids endagskurs Tälj för köket och vill fördjupa dig ytterligare i just täljing av skedar.

Kursledare

Kursledare är Thobias Bågmark, en slöjdare som ägnat många timmar åt framförallt täljning och nått en stor säkerhet i både snitt och form. Han är utbildad hemslöjdskonsulent och slöjdlärare och brinner för att dela med sig av sin kunskap och lära av andra. Thobias lägger stort fokus på materialval, funktion och uttryck.

Besök gärna Thobias instragram thobias_taljer för att se några av hans alster.

Fika och lunch

Välkomstfika, kaffe/te och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras i slottsboden. Anmäl önskemål om specialkost i förväg till studieförbundet.

Tag med 

Allt vi behöver finns på plats. Men det är bra att lära känna sina egna verktyg och kanske ta chansen att bryna upp dem lite, så ta gärna med om du har.

För dig som täljt tidigare: Ta gärna med skedar eller slevar du har gjort för att få feedback på. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkering sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdlärarseminariet. Betalning i automat eller via app. Pengarna går till att bevara byggnaderna på området.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 4-5 maj 2024
Tid: lör & sön 10-17
Kursledare: Thobias Bågmark
Avgift: 2 850 Kr
Plats: Ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen 

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-04-18 14:09