Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Putsa och mura med kalkbruk 14-16/6

Kalkputsad vägg och fönster

I samarbete med Hantverkslaboratoriet i Mariestad arrangerar vi en kurs där du lär dig traditionell murning och putsning med kalkbruk i teori och praktik.

Traditionell putsning och murning med kalkbruk är uråldrig tekniker och har visat sig hålla bättre än många av dagens så kallade putsytor. Den som har en murad vägg och/eller en putsad fasad kan ha god nytta av att själv kunna utföra mindre lagningar.

Första dagen har vi teori kring olika sorters bruk, egenskaper och användningsområden. Dag två och tre provar vi att putsa och mura själva med kalkbruk. Då ingår moment som blandning av olika sorters bruk och själva putsarbetet med en grund, grovputs och en finputs och murning med olika metoder i en övningsstation för murning av tegel. Vi kommer putsa på fasad. 

Efter kursen har du en övergripande kunskap om olika sorters bruk och kan en hel del om kalkbruk. Du kan blanda bruk och göra mindre mur- och putslagningar.

Kursledare

Kursledare är muraren Anders Göransson, verksam inom Hantverkslaboratoriet i Mariestad. Anders undervisar blivande murare med inriktning mot kulturhistoriska byggnader på Göteborgs universitets bygghantverksutbildning i Mariestad om mur, puts och traditionella bruk.

Klicka här för att läsa mer om Hantverkslaboratoriet

Tre personer står på byggarbetsplats i solen. En ruta av gult tegel ligger upplagd framför dom.

Foto från kurstillfälle 2016. Foto: Thomas Höglund

Fika och lunch

Välkomstfika med kaffe/te och enklare lunch ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med 

Att mura är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder och arbetsskor. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten. Vi har verktyg till samtliga deltagare men vill du kan du ta med dina egna.

Att tänka på

Observera kurstiderna! Fredag kl 10-17, lördag kl 8-17 och söndag kl 8-15. 

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar. 

När, var och hur?

Datum: 14-16 juni 2024
Tid: Fredag kl 10-17, lördag kl 8-17 och söndag kl 8-15
Kursledare: Anders Göransson, murare och lärare
Avgift: 3150 kr 
Plats: Trädgårdens skola - Murhuset, Mariestad. 

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig på Studieförbundet vuxenskolans hemsida 

Hantverkslaboratoriet, GU, Mariestad

Senast uppdaterad: 2024-04-25 09:01