Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Inställd: Linoljefärg och äggoljetempera 6/4

Bilden består av två foton där den vänstra visar en hand som håller en pensel so målar färgprov på lumppapp och den högra visar en hand som håller en pensel som målar en grön trädörr.

Hållbara, miljövänliga och vackra – hur används dessa färger och vad är det som gör linoljefärg och äggoljetempera så bra?

Under en heldag får du lära dig grunderna om linoljefärg och äggoljetempera där teori blandas med praktik och du kommer att få känna på tekniken hur man målar med dem och vad man ska tänka på.

På kursen tillhandahåller vi olika målningsunderlag såsom trä och lumppapp. Då kursen är under en och samma dag hinns inte egna projekt med att målas på plats, men målet är att du som deltagare ska få kunskap och inspiration om dessa färger så att du kan komma igång med ditt projekt hemma. Vi går också igenom penselvård, förvaring och hållbarhet mm. 

Kursen vänder sig i första hand till dig som är nybörjare och som vill få en introduktion till dessa färgtyper.

Dagen startar med välkomstfika och presentation av kursens upplägg och av varandra. Gruppen delas in i två grupper som under 2,5 timme får lära sig om vardera färgtyp. Efter lunch byter grupperna plats.

Kursledare

Linoljefärg: Victoria Sjöqvist, Qvist & Löf Diversehandel Interiör och Byggnadsvård

Victoria Sjöqvist har jobbat med byggnadsvård och drivit byggnadsvårdsbutiken Ekahagens Byggnadsvård sedan 2006 både i Halland, på Tjörn och nu på Orust sedan 2022 med Qvist & Löf. Hon har jobbat med, och salufört linoljefärger från flera av våra stora tillverkare och vill ge dig som deltagare en grund i linoljefärgens historik, allmänna uppbyggnad och funktion samt vad man generellt ska tänka på och hur du kan lära känna färgens egenskaper på olika underlag både inne och ute för att få bästa resultat när du målar. Man ska alltid följa tillverkarens anvisningar men ibland underlättar det om man har kunskap i hur färgen fungerar i grunden för att få ett lyckat resultat. Lite tips och knep får du med dig. Vi blandar inte till egen linoljefärg utan utgår från färdigblandad färg från känd tillverkare. Väl mött till en stund i linoljans värld!

Äggoljetempera: Maj-Liz Marcusson, Färgtrappan byggnadsvård

Maj-Liz Marcusson jobbar som färgsättare och målare inom kulturmåleriet. Hon driver Färgtrappan byggnadsvård sedan 2008 och har butik samt studio strax utanför Kungälv och på Tjörn. Maj-Liz har haft kurser och lärt ut hur man målar med äggoljetempera sedan 2012.

Under kursdagen kommer Maj-Liz att visa hur man blandar till och målar med äggoljetempera på olika underlag, berätta om bakgrund till färgen, hur man kan tänka vid kulörval, för- och efterbehandling av målning, pigmentegenskaper, penselvård, hållbarhet mm. Välkommen att bekanta dig med den vackra temperan!

Victoria och Maj-Liz har tagit fotografierna ovan.

Äta

Välkomstfika, enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Ta med

En varm tröja - det kan vara kallt i lokalerna. Arbetskläder/oömma kläder och oömma skor. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Är du äggallergiker bör du inte måla med äggoljetempera.

Kommer du med bil? Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning. Eventuell parkering betalas av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

När, var och hur?

Datum: 6 april
Tid: Lördag kl 10-17
Kursledare: Victoria Sjöqvist och Maj-Liz Marcusson
Avgift: 1590 kr
Plats: Vinkelsalen och ritsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

OBS! Kursen är tyvärr inställd pga för få anmälningar!

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-03-12 14:19