Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kalkbruksfogning av mur eller grund av natursten 4-5/5

Bild på en naturstensmur framför en vit putsad äldre byggnad

Detta är en kurs för dig som vill lära dig i teori och praktik hur en naturstensgrund eller naturstensmur kan fogas om med hydrauliskt kalkbruk.

Kursen inleds ute vid Nääs slottsmur och bilar bort en bit av den gamla skadade kalkbruksfogen. I anslutning till detta ges ett kort teoripass om kalk och kalkbruk. När tillräckligt mycket av den gamla fogen är borta applicerar vi en ny fog med hjälp av färdigt kalkbruk som vi blandar med vatten. Med materialkunskap, de rätta verktygen och den rätta knycken bör du efter denna helgkurs med mycket övning på fogningsteknik, ha en bra bas för att själv kunna foga om enklare naturstenskonstruktioner.

Kursledare

Kursledare är muraren Thomas Andreasson från Floda som har mångårig erfarenhet av mur- och putsuppdrag på såväl kulturhistoriskt värdefulla byggnader såsom kyrkor och byggnaderna på Nääs slott- och seminarieområde, som andra objekt runt om i regionen.

Fika och lunch

Välkomstfika första dagen med kaffe/te samt enklare lunch båda dagarna ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Om du önskar mer kaffe, te eller fika under kursdagarna ombedes du ta med detta själv.

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Att mura är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder och arbetsskor. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten. Vi har verktyg till samtliga deltagare men vill du kan du ta med dina egna.

Skyddsglasögon tillhandahålles under kursen. Om du har egna som du hellre vill använda är det bra om du tar med dem.

Parkering

Kommer du med bil? Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna uppe vid stallet/restaurangen till vänster om Nääs slott. Parkeringsavgiften betalas i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

Läs mer om parkering vid Nääs slott här

När, var och hur?

Datum: 4-5 maj 2024
Tid: Lördag och söndag kl 10-17
Kursledare: Thomas Andreasson, murare
Avgift: 2800 kr
Plats: Slottsmuren framför Nääs slott, Floda.

Anmälan och frågor

 
Klicka här för att komma till SV:s anmälningssida för kursen 
Senast uppdaterad: 2024-04-18 12:03