Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fläta en pilkorg i det fria 2-3/3

En flätad korg på en gräsmatta tillsammans med knippen av pil

Nybörjarkurs i pilflätning, där du under två dagar får kunnig handledning i att fläta dig en egen korg i pil.

Med händerna som främsta verktyg och en generös dos tålamod, samlas vi ute runt den sprakande brasan eller inne i vårt mysiga tält, och gradvis växer din unika pilkorg fram.

Under kursen kommer du att lära dig grundläggande flättekniker. Du får möjlighet att välja form på din korg och det finns olika färger pil för att kunna skapa mönster och sätta din personliga prägel. Till slut väljer du om korgen ska ha handtag.

Om allt har flutit på kan du stolt skutta hem med en korg under armen längtandes till nästa svamptur eller picknickkalas.

Läraren tar med sig alla verktyg och material som ska användas.

För vem?
Kursen är lämplig för alla över 15 år oavsett erfarenhet. Pilflätning kräver mycket fingerstyrka, så det är en fördel att ha hyfsat fräscha fingrar och handleder.

Platsen
Mellan ekarna på Seminariekullen på Nääs, där Otto Salomon föreläste om slöjd förra sekelskiftet, sätter vi upp vårt stora mysiga tält. Beroende på väder kan vi välja att sitta ute runt brasan eller inne i tältet. I huset intill pågår andra slöjdkurser samtidigt och där finns toaletter.

Kursledare

Maja Ingemann Berg Nielsen drivs av naturen och hantverket. Hon är dansk men har en examen i folkkonst från Raulandsakademiet i Norge och har specialiserat sig på trä som sitt huvudmaterial. Hon har även en kandidatexamen i friluftsliv, kultur och naturvägledning och med grund i dessa två utbildningar förmedlar hon sin brinnande passion för naturen och slöjden på ett pedagogiskt och professionellt sätt.

Nu är hon i Sverige och håller den här kursen tillsammans med Naturtid som har täljkurser i det fria.
PS: Oroa dig inte för danskan, det kommer finnas svensk tolk på plats.

Ta en kik på Majas hemsida minhaandkraft.dk

Fika och lunch

Fika i form av kaffe och enkel tilltugg ingår. Medtag egen matsäck så du klarar dig under dagen.

Tag med 

Vi sitter still en del så ta med varma kläder efter väder, hellre lite för mycket än lite för lite.
Som nämnts får du gärna ta med egna verktyg om du har och vill. Samt något att äta och dricka. 

Att tänka på

Ibland tar det tid att hitta rätt så kom i god tid innan kursen startar. Ta hellre en promenad längs sjön än riskera att kursledare och övriga deltagare tvingas vänta.

Parkering finns nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och kursplatsen. Betalning i automat eller via app. Pengarna går till att bevara byggnaderna på området.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 2-3 mars 2024
Tid: Lördag och söndag kl 10-17
Kursledare: Maja Ingemann Berg Nielsen
Avgift: 3 200 Kr (Material till en korg ingår)
Plats: Seminariekullen på Nääs, Floda

Anmälan och frågor

Anmäl dig hos Naturtid 

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-02-21 15:44