Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

INSTÄLLD! Våtrum i lera - ett naturligt byggmaterial 10-12/5

En man lerklinar en vägg.

Lär känna ett av människans äldsta och mest beprövade byggmaterial! Lera som byggmaterial är djupt förankrat i den svenska byggtraditionen, främst i kombination med timmer och annat organiskt material.

Välkommen till en spännande kurs där det traditionella möter det outforskande, där kunskap kombineras med nya insikter och praktiskt arbete varvas med teori. Låt oss upptäcka lerans egenskaper i kombination med badrum och diskutera förutsättningar och möjligheter i gamla byggnader så väl som i nybyggnation. Hur kan ett traditionellt byggmaterial som lera tillfredsställa moderna krav på inomhusklimat, hälsa, energihushållning och komfort? Vad krävs för att utveckla nya blandningar och tekniker som hjälper till att uppnå sådana krav?

Framför allt i badrum - med hög fuktbelastning och mycket höga krav på täthet och hygien - finns det stora utmaningar som vi tror på att lera kan bidra till att lösa.

Vi kommer att arbeta i två nybyggda badrum med olika förutsättningar på Oliviagården, Kollungeröd, Orust.

Kursledare

Ulf Henningsson är kulturhantverkare från Västkusten. Han är en av Sveriges mest anlitade och absolut skickligaste lerbyggare och har de senaste 20 åren ägnat sig på heltid åt praktiskt byggande med lera, halm och naturmaterial.

Ulf Henningsson driver firman Eko-Ulf, men också kallas Ler-Ulf, arbetar med ekologiskt och naturligt byggeri framför allt lerbygge och halmhus. Ulf är även populär kursledare vid Slöjd & Byggnadsvårds kurser i lerbygge. Läs mer om Ulf på www.ekoulf.se.

Äta

Lunch och fika ingår i kursavgiften. Ange önskemål om specialkost i anmälan. OBS! Om vi får in noteringar om specialkost senare än två veckor innan är det inte säkert att vi kan tillgodose era önskemål. Ring oss och hör med oss isåfall. 

Att tänka på

Att arbeta med lera är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder, gärna arbetsbyxor med knäskydd, arbetsskor och munskydd. Se till att arbetshandskarna tål väta, gärna murarhandskar eller grövre diskhandskar.

Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

För att vi ska hinna klart är det viktigt att du är på plats i god tid innan kursen startar.

Plats

Alla kursdeltagare möts för en gemensam lunch på Orust Återbruk på fredagen. Adress: Brattorp 430, 472 93 Svanesund

Oliviagården på Orust ligger i Kollungeröd 653, 472 93 Svanesund. Det är 10 minuter med bil från Orust Återbruk (Vräland). Oliviagården är under utveckling. Alla byggnader håller på att renoveras från grunden och kurserna är en del i omhändertagandet av dem. Vi vill därför förbereda er på att toalett, kök och andra utrymmen är något provisoriska. Det finns utedass samt en vattentoalett tio minuter bort. Delar av arbetet sker utomhus och alla lokaler är inte uppvärmda - ta på kläder efter väder.

Behöver du övernattning i närheten, kontakta Helena på Orust Återbruk: 070-6638922, helena@orustaterbruk.se. Det är förövrigt Helena som har tagit kursfotot på Ulf Henningsson. 

När, var och hur?

Datum: 10-12 maj 2024
Tid: Fredag kl 13-17, lördag och söndag kl 10-17
Kursledare: Ulf Henningsson 
Avgift: 3525 kr
Plats: Alla kursdeltagare möts för en gemensam lunch på Orust Återbruk på fredagen. Adress: Brattorp 430, 472 93 Svanesund

Anmälan och frågor

DENNA KURS ÄR TYVÄRR INSTÄLLD PGA FÖR FÅ ANMÄLNINGAR.

Observera att vi regelrätt inte skickar någon bekräftelse på anmälan via e-post direkt efter anmälan, annat än det autosvar du får om att din anmälan är skickad. Vi skickar kallelse/faktura 1-2 veckor innan kursstart.

För anmälan eller mer information kontakta oss:
Studieförbundet Vuxenskolans kundtjänst tel: 010 - 33 00 900

Senast uppdaterad: 2024-05-04 12:14