Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Där fantasin bor - en utställning om lekstugor & kojor

I utställningen "Där fantasin bor" står barnens egna kulturarv i fokus. Lekstugor och kojor som plats för lek, byggnadsvård och nostalgi. Och som kulturarv, värt att spara och berätta om för kommande generationer.

"Där fantasin bor" skapades 2021 av Slöjd & Byggnadsvård i brett samarbete med bland andra Lerums gymnasium, Tibro Hantverksakademi och HDK Valand. Under sommaren 2022 kan du se den i en slimmad version i Göteborgs botaniska trädgård, vid lekplatsen snett bakom Stallet.   

I utställningen vill vi lyfta barnens kulturarv, och utforska relationen mellan barn och byggnadsvård. Hur kan barn lära sig om och involveras i byggande och byggnadsvård? Lekstugor och kojor är ett utmärkt format för att undersöka detta tema!  

Utöver själva utställningen ordnade vi även workshopar 2021 under parollen Barnens byggsöndag, där barn fick testa att mura och timra vid två tillfällen.

 

Föredrag om lekstugor med Linda Grey från Förvaltningen för kulturutveckling_textad och klippt.mp4 from VGR Kulturutveckling on Vimeo.

Här kan du ta del av ett föredrag om Lekstugor som bebyggelseantikvarie Linda Grey höll den 28 augusti 2021. Föredraget tar sin utgångspunkt i materialet som återfinns i skriften "Där fantasin bor". Skriften har tagits fram i samband med utställningsbygget under 2021, samt med stöd av Länsstyrelsen i Västra Götaland. 

Insamling av lekstugeminnen

Som en del i utställningen samlade vi in berättelser och foton på temat lekstugor och kojor vi minns. Ett urval av dessa finns nu att ta del av på sidan Prisma Västra Götaland (klicka nedan). Stort tack till alla er som bidrog!

Klicka här om du vill ta del av berättelser om lekstugor och kojor

 

Senast uppdaterad: 2023-05-16 10:54