Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Där fantasin bor - en utställning om lekstugor & kojor

Sommaren 2021 stod lekstugor och kojor i fokus hos oss på Slöjd & Byggnadsvård. Lekstugan som plats för lek, byggnadsvård och nostalgi. Och som kulturarv, värt att spara och berätta om för kommande generationer.

 

Fördrag om lekstugor med Linda Grey från Förvaltningen för kulturutveckling_textad och klippt.mp4 from VGR Kulturutveckling on Vimeo.

Här kan du ta del av ett föredrag om Lekstugor som bebyggelseantikvarie Linda Grey höll den 28 augusti 2021. Föredraget tar sin utgångspunkt i materialet som återfinns i skriften "Där fantasin bor". Skriften har tagits fram i samband med utställningsbygget under 2021, samt med stöd av Länsstyrelsen i Västra Götaland. 

 

Med utställningen Lekstugor och kojor ville vi lyfta barnens kulturarv, och utforska relationen mellan barn och byggnadsvård. Hur kan barn lära sig om och involveras i byggande och byggnadsvård? Lekstugor och kojor är ett utmärkt format för att undersöka detta tema!  

Utöver själva utställningen ordnade vi även workshopar under parollen Barnens byggsöndag, där barn fick testa att mura och timra vid två tillfällen.  

Insamling av lekstugeminnen

Som en del i utställningen samlade vi in berättelser och foton på temat lekstugor och kojor vi minns. Ett urval av dessa finns nu att ta del av på sidan Prisma Västra Götaland (klicka nedan). Stort tack till alla er som bidrog!

Klicka här om du vill ta del av berättelser om lekstugor och kojor

 

Senast uppdaterad: 2022-05-10 11:58