Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Skip to main content

Interior basement

The basement includes a laundry room, wood and coal cellar and a cool room for vegetables. Read more about the interior here. The text is in Swedish.

Tvättstuga

I tvättstugan finns en fristående eller inmurad brygghuspanna, som användes när man tvättade. Tvätten sköljdes sedan i ett sköljkar av cement och i en del hem fanns också vridmaskiner, som kunde hjälpa till att torka tvätten något innan den hängdes upp. Tvätten hängdes ute, på en torkvind, eller på någon annan torkplats inomhus. 

Sköljkar av cement för tvätten. 

Det fanns också modernare tvättmaskiner, till vilka brygghuspannan inte behövdes. I de hem som hade tvättmaskin brukade det ändå finnas en brygghuspanna som kunde användas som komplement. 

I tvättstugan finns bänkar och trallar av trä. 

Väggar och tak är slätputsade. Väggarna är eventuellt vitkalkade och taket är målat med oljefärg eller kalkcementfärg. 

Källargolvet kunde bestå av stora naturstenar som lagts ut jämnt i grunden och täckts med betong, eller skärv som belagts med ett cirka 5 centimeter tjockt skikt betong. Ibland förekommer också jordfuktade betonggolv, som är betong som tillförts en liten mängd vatten så att konsistensen blir densamma som fuktig jord. Denna fuktiga betongmassa stampas sedan ut på golvet, vilket ger ett hållbart golv.   

Ved- och kolkällare

I anslutning till pannan finns ett särskilt utrymme för förvaring av bränsle. Ofta eldades pannan med koks. 

Väggar och tak är putsade med kalkbruk med inblandning av cement (kc-bruk).
Fönstren har dubbla, kopplade bågar eller är försedda med innanfönster. 

Hushållskällare 

I hushållskällaren finns bord, hyllor och skåp. Skåpen har dörrar med metalltrådsnät. 

Tak och stenväggar är putsade med kalkbruk med inblandning av cement (kc-bruk). De putsade ytorna är också vitkalkade. Väggar och inredning av trä är strukna med kokt linolja och är fernissade. 

Rotfruktskällare 

I rotfruktskällaren finns förvaringsutrymmen i form av hyllor och binge för potatis och rotfrukter. Blomkål och vitkål hängs upp i snören vid stänger av 1¼ tums rundstav. 

Väggar och tak är putsade med kalkbruk med inblandning av cement (kc-bruk). De putsade ytorna är också vitkalkade. All inredning samt eventuella väggar av trä har strukits med kokt linolja och sedan fernissats.

Updated: 2018-03-29 11:20