Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Slamfärg

Är en traditionell svensk färg som har använts sedan 1500-talet. Den används till ny- och ommålning av exteriöra ytor av ohyvlat virke. Slamfärg är en diffusionsöppen färg, vilket betyder att träet andas. Det är en mycket bra färgtyp ur miljö- och hälsosynpunkt.

Tillverkning

Slamfärg består av naturliga råvaror; vatten, mjölklister, pigment och såpa. Slamfärg är billig att framställa och finns i fler kulörer än den traditionella röda färgen med pigment från Falu Koppargruva. Traditionellt tillverkad slamfärg medför låga hälsorisker och miljöpåverkan vid framställning och hantering eftersom halterna av tungmetaller som t ex bly och koppar är låga. Industriellt tillverkad och färdigblandad slamfärg innehåller emulgerings- och konserveringsmedel för att kunna lagras. Pigmenten kan vara syntetiska.

Transport

Traditionell slamfärg tillverkas i Västra Götaland, Dalarna och i andra delar av Sverige. Både svenska och pigment från övriga Europa ingår.

Hållbarhet/Livslängd

Ytor målade med den klassiska röda slamfärgen har god livslängd. Ommålningsintervallet varierar mellan 6-12 år beroende på hur utsatt fasaden är. Ljusa kulörer är inte lika hållbara. Slamfärg kan förstärkas med linolja för att motverka att färgen smetar och kritar av sig. Tillsats av järnvitriol har en viss konserverande effekt på träet. Slamfärg målad i fuktig miljö kan angripas av mögel, vilket försämrar bindemedlets funktion.

Underhåll

Att underhålla en slamfärgsmålad yta är enkelt. Den borstas av och målas igen.

Avfall/Deponi

Slamfärger innehållande tungmetaller ska lämnas in till miljöstation, som till exempel Falu Rödfärg.

Senast uppdaterad: 2017-06-13 15:04