Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kalkfärg

Används till ny- och ommålning av kalkputsade ytor, både inom- och utomhus. Kalkfärg har i århundraden använts på kalkputsade ytor, såsom våra svenska medeltida kyrkor. Den vita färgen varierar beroende på var i Sverige kalken tas. Kalkfärg har även använts på trä i fähus.

Tillverkning

Kalkfärg består av vatten och släckt kalk. Kalkfärgen kan pigmenteras med kalkäkta pigment (jordpigment och ockror). I vit kalkfärg är kalken både bindemedel och pigment.

Ytan upplevs som levande på grund av sin flammighet och lyster. Kalkfärgen är öppen, d v s släpper igenom fukt. Traditionell kalkfärg blandas på plats.

Kalkfärg är billig att framställa. I moderna färdigblandade kalkfärger tillsätts finmalen kalksten eller dolomitmjöl som fyllnadsmedel. Undvik kalkfärger med tillsatt latex, som förändrar färgens lyster och egenskaper.

Ögon och händer måste skyddas vid hantering, eftersom kalkfärg är frätande och etsar glasytor. Kalk är en ändlig resurs vars brytning lämnar spår i landskapet.

Transport

Kalkfärg tillverkas i Sverige.

Hållbarhet/Livslängd

Kalkfärg vittrar och tunnas ut med tiden, så ommålning måste ske relativt ofta. Vid utvändig nymålning bör kalkfärg strykas 7-8 gånger.

Underhåll

En fasad tidigare målad med kalkfärg kan underhållas enkelt. Ytan borstas och tvättas med vatten. Färgen ska vara tunn och inte målas i för tjocka lager.

Målningsarbetet bör ske från vår till sensommar.

Avfall/Deponi

Torrt/flytande avfall deponeras som byggnadsavfall/färgavfall på miljöstation.

Läs mer här!

Läs mer om materialet och dess miljöpåverkan i den fördjupade materialanalysen Mineraliska färger

Senast uppdaterad: 2017-06-27 08:06